• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci krše ustav BiH

Prema ustavnom amandmanu u BiH pripadnici jednog naroda mogu imati najviše dvije od šest ključnih pozicija u tom entitetu, dok Bošnjaci drže tri

 Bošnjaci krše ustav BiH Izvor: MONDO

Federacija BiH (FBiH), uprkos mnogobrojnim upozorenjima, godinama krši vlastiti Ustav, jer prema ustavnom amandmanu pripadnici jednog naroda mogu imati najviše dvije od šest ključnih pozicija u tom entitetu, dok Bošnjaci drže tri, piše "Euroblic".

List navodi da Bošnjaci, osim mjesta premijera na kojem je Mustafa Mujezinović, obavljaju dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma fedralnog Parlamenta (Safet Softić), te predsjednika Ustavnog suda FBiH, na kojem je Amir Jaganjac.

Stručnjak za ustavno pravo iz Sarajeva Kasim Trnka upozorava da je riječ "o direktnom kršenju Ustava" i navodi da je Ustavni sud FBiH nekoliko puta upozoravao na tu nedosljednost.

Trnka smatra da se takva situacija može promijeniti jedino ako parlament i javnost izvrše pritisak na političke snage da to urade, "jer je očigledno da vladajuća elita nije spremna da bilo šta sama promijeni".

On je pojasnio da Ustavni sud tog entiteta po službenoj dužnosti ne može ništa izmjeniti, jer neko za to mora da dostavi inicijativu.

Hrvatski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Josip Perić rekao je da je Klub Hrvata u više navrata pokretao pitanje položaja ovog naroda u FBiH, odnosno njihovu zastupljenost u Vladi i njenim institucijama, ali da odgovora nije bilo.

"Jedino nam je ostao Ustavni sud FBiH, mada sumnjamo u uspjeh, jer je jasno da se njegove odluke ne poštuju", tvrdi Perić.

Perić je istakao da bi trebalo biti dovoljno srpskih i hrvatskih delegata u Domu naroda da se to pitanje pokrene, ali da smatra da u srpskom klubu nema saglasnosti.

"Očigledno da srpski klub nije jedinstven, jer je tamo mnogo ljudi iz SDP BIH, koji drugačije doživljavaju osjećaj pripadnosti narodu, nego oni iz SNSD-a", naveo je Perić.

Zbog nesloge srpski Klub u Domu naroda federalnog parlamenta nikada nije pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa Srba u FBiH, navodi list.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE