• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biometrijski pasoši od 1. oktobra

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je danas da će izdavanje biometrijskih pasoša u BiH početi najkasnije 1. oktobra.

 Biometrijski pasoši od 1. oktobra Izvor: MONDO

On je rekao da će u narednih mjesec dana biti otklonjeni problemi sa kojima se susreću građani i službenici na izdavanju ovog dokumenta.

Nakon razgovora sa ministrom pravde Federacije BiH Feliksom Vidićem, novinarima rekao da je prilikom izdavanja ličnih dokumenata bilo niz problema tehničke i kadrovske prirode, ali da se to postepeno rješava.

Nović je pojasnio da će do izdavanja biometrijskih pasoša trajati "uhodavanje", a da će po njihovom uvođenju biti pozvani eksperti Evopske komisije koji će sagledati stanje u BiH i dati preporuke ministrima, "kako bi se ušlo u voz zvani bijeli šengen".

Prema njegovim riječima, građani BiH su sve zadovoljniji i sve se manje čeka na apliciranje i dobijanje dokumenata.

"Ovo je jedan prekrupan reformski proces u izdavanju ličnih dokumenata i ne treba ga posmatrati samo kao izdavanje biometrijskih pasoša. Uz ovaj sistem će se mnogo šta dešavati u BiH vezano za identifikaciona dokumenta i sa tog aspekta kada gledamo, možemo reći da smo postigli jedan ogroman korak naprijed", istakao je Nović.

On je rekao da je sa Vidićem danas razgovarao o zakonu o elektronskom uređenju matičnih kancelarija i elektronskom potpisu, čijim bi se donošenjem obezbijedila brža i efikasnija pretraga podataka.

"Ono što smo danas čuli od ministra Vidića je ohrabrujuće, i u narednih mjesec-dva može se očekivati donošenje tog zakona po hitnom postupku, što znači da bismo već mogli da uđemo u proceduru implementacije pomenutog zakona do kraja ove godine", naglasio je Nović.

On je najavio da će o ovom zakonu u petak, 21. avgusta, razgovarati sa ministrom za upravu i lokalnu samoupravu Republike Srpske Zoranom Lipovcem.

Nović je najavio i da će u septembru biti izvršena kompletna pretraga, za koju su tek sada stvoreni uslovi, a kojom će se utvrditi da li neka lica imaju dvije ili više ličnih karata.

Prema njegovim riječima, nakon te pretrage počeće izdavanje ličnih karata BiH po istom sistemu kao i biometrijskih pasoša.

"Pri uvođenju CIPS ličnih karata nismo imali mogućnost da provjerimo da li je neko lice već izvadilo pomenuti dokument na drugom mjestu. Nakon toga smo nabavili određene softvere i tehničku opremu kako ne bi dolazilo do tih zloupotreba", istakao je Nović.

On smatra da BiH mora imati evidencije o svim izdatim putnim ispravama, bez obzira da li su one počasne, službene ili diplomatske i dodao da će na tome insistirati dok se nalazi u Ministarstvu civilnih poslova, jer trenutno takva evidencija u BiH ne postoji. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE