• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popis imovine nema uticaja na raspodjelu

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da popis državne imovine koji će biti sačinjen neće prejudicirati dogovor o raspodjeli.

 Popis imovine nema uticaja na raspodjelu Izvor: MONDO

"Popis imovine je čisto tehničko pitanje, a mi ćemo samo prikupiti podatke koji su javnosti već dostupi i sačiniti izvještaj koji ćemo proslijediti Savjetu ministara i entitetskim vladama. Poslije toga sve je u njihovim rukama, oni su ti koji će se morati dogovoriti i odlučiti kako i na koji način će raspodjeliti imovinu, putem sporazuma državne i entitetskih vlada", rekao je Incko za "Glas Srpske".

Navodeći da je popis imovine proces prikupljanja podataka i da u tome nema nikakve politike, Incko je istakao da je to pitanje neophodno riješiti, jer je jedan od uslova za zatvaranje OHR-a.

"Ako su nam poznati stavovi Republike Srpske u vezi sa zatvaranjem OHR-a, onda ni uz najbolju volju ne mogu da shvatima zašto se RS sada protivi rješavanju tog pitanja", rekao je Incko.

On je naglasio da ne vidi nikakve spekulacije u ovom procesu, jer su imovina koja će biti obuhvaćena popisom i datum od kojeg popis počinje utvrđeni jednoglasnom odlukom Savjeta ministara od 9. aprila ove godine.

Incko je rekao da je trenutno OHR u procesu sastavljanja tima koji će sačiniti popis imovine, te da će u timu biti i stranaca i domaćih ljudi, a finansiraće ga Savjet za provođenje mira.

Visoki predstavnik izrazio je uvjerenje da se popis državne imovine, "ako se radi marljivo i intenzivno", može uraditi za nekoliko sedmica i biti gotov prije novembarske sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira.

"Govorimo o podacima koji već postoje, informacije su dostupne, samo ih treba prikupiti i od njih napraviti izvještaj", dodao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH za "Dnevni avaz" je rekao da su kritičari njegove odluke o popisu državne imovine propustili svoju priliku, jer nisu aktivno radili u Radnoj grupi za popis ili joj nisu dali političku podršku.

Incko je rekao da će popis obuhvatiti nepokretnu imovinu, koja je pripala BiH prema Sporazumu o sukcesiji, te onu koja je pripadala SRBiH 1991. godine, "što obuhvata i neku imovinu van BiH".

"Ako razgovaramo o imovini koja je predmet privatizacije u skladu s važećim zakonskim propisima, onda je odgovor ne - to popis ne obuhvata", dodao je Incko.

Prema njegovim riječima, OHR neće obavljati dužnosti tužioca u pogledu bilo kakvih neregularnosti u vezi s državnom imovinom.

"Ako bude nejasnih situacija ili nalaza u pogledu prenosa vlasništva bilo kojeg dijela imovine, onda je na nadležnim domaćim institucijama da preduzmu odgovarajuće mjere", dodao je Incko.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE