• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krivične prijave protiv funkcionera RAK-a

NVO "Kroacija libertas" podnijela krivične prijave protiv čelnih ljudi u Agenciji RAK povodom malverzacija oko dodjeljivanja frekvencija

 Krivične prijave protiv funkcionera RAK-a Izvor: MONDO

Predsjednik NVO "Kroacija libertas" Leo Pločkinić ističe da je otkrivena malverzacija o više miliona evra povodom dodjeljivanja frekvencija Agencije RAK i da je ova NVO podnijela krivične prijave protiv direktora RAK-a Kemala Huseinovića, direktora Odjeljenja RAK-a za dodjelu frekvencija Dunje Mijatović i neimenovanih osoba, zaposlenih u RAK-u.

"RAK je - prema postojećoj službenoj dokumentaciji i stanju službenih dokumenata, od kojih mnogi nedostaju jer ne postoje i nisu izdati u redovnoj proceduri , te prema iskazima zaposlenih radnika u RAK-u - nezakonito dodjeljivao frekvencije i dozvole radio i televizijskim stanicama preglasavanjem u Savjetu RAK-a ili čak u pojedinim slučajevima mimo Savjeta RAK-a, zbog čega uopšte ne postoje službeni zapisnici i dokumentaciona procedura.

Tako su ove osobe ostvarile ličnu korist, što predstavlja krivično djelo korupcije i zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, te falsifikovanja službene isprave (dozvole i koncesije)" - navodi se u saopštenju koje je potpisao Leo Pločkinić.

U saopštenju se dodaje da "ni sa jednog od službenih putovanja u inostranstvo direktor RAK-a Kemal Huseinović nikada nije podnio izvještaj Savjetu RAK-a iako je po zakonu to bio dužan da uradi, što predstavlja zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja i krivično djelo pronevjere državnog novca".

"Jedini izvještaji predstavljaju rukom pisane `informacije o susretima` sa ambasadorima u BiH, te `konstatacije` da ima njihovu punu podršku. Agencija RAK, prijavljene osobe i ostale NN osobe, nikada nisu realizovale Zakon BiH o Sektorskoj politici koji je usvojio i odredio Savjet ministara BiH, što predstavlja temeljnu obavezu Agencije RAK propisanu i definisanu Zakonom o komunikacijama, čime su prijavljene osobe izvršile tešku zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja", ističe se u saopštenju.

U tekstu se navodi da "nijednu žalbu nosioca dozvole i koncesija na odluke generalnog direktora - nije usvojio Savjet RAK-a, niti je dozvoljeno prisustvo stranke koja je podnijela žalbu, a sve odluke donesene su preglasavanjem, što je protivzakonito po nekoliko tačaka Zakona o sektorskoj politici, te suprotno važećim zakonskim i pravnim aktima same Agencije, što predstavlja zloupotrebu službenog položaja i ovlasti i kršenje propisanih zakonskih procedura Agencije RAK".

"Nije ispunjena ključna zakonska procedura da se najmanje jednom godišnje uradi "Analiza tržišta telekomunikacija", kupovana je oprema višemilionske vrijednosti ( izraženo u evrima) za koju stručnjaci i analize, računi i rukom pisane `priznanice` govore kako je plaćena po višestruko većoj cijeni od stvarne tržišne vrijednosti" - stoji u saopštenju.

U tekstu se navodi da su "poslovi dogovarani direktnom nagodbom bez javnih konkursa. Time je počinjeno krivično djelo korupcije i organizovanog kriminala, klasično `pranje novca` poreskih obveznika iz državne institucije i zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, te namjerno nesavjesno poslovanje".

Na taj način je, kako se navodi u saopštenju, "nedvosmisleno prekršen Zakon o javnim nabavkama i tenderima državnih institucija, čime je državni budžet oštećen za višemilionske iznose u evrima, jer nabavke nisu objavljivane".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE