• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"OHR popisom sebi produžava mandat"

Dževad Galijašević smatra da pokretanjem procesa popisa državne imovine u BiH Valentin Incko želi da produži mandat OHR-u

 "OHR popisom sebi produžava mandat" Izvor: MONDO

Pokretanjem procesa popisa državne imovine u BiH visoki predstavnik Valentin Incko želi da produži mandat OHR-u, jer je to najvažnije pitanje za ostanak Kancelarije visokog predstavnika, smatra član Ekspertskog tima za jugoistočnu Evropu za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević.

"OHR ostaje u BiH ako se zapne na prvom i najvažnije pitanju za njegovo ukidanje, a to je popis državne imovine", rekao je Galijašević Srni.

Galijašević je ocijenio da je "cilj OHR-a da s jedne strane legalizuje pljačku zajedničke imovine koja je u Federaciji BiH gotovo okončana, a s druge strane da uspostavi takve principe popisa koji bi potpuno blokirali BiH na putu prema EU".

"Ako se prihvati ovaj koncept upisa državne imovine na BiH, to znači da imovina koja je bila dio jugoslovenske imovine, a koja je transferisana, mora biti vraćena u ranije stanje. Ukoliko se to sada upiše kao imovina BiH, onda su poništeni svi transferi prodaje kao nelegalni", objasnio je Galijašević.

On je dodao da je tendencija OHR-a da pitanje sukcesije svede na neprodatu imovinu JNA, a da onu, koja je prodata pod nezakonitim uslovima, ne bude predmet upisa na ovaj način.

Govoreći o imovini JNA koja je prodata u FBiH, Galijašević je naveo da je riječ o Fabrici "Slavko Rodić" u Bugojnu, "Bratstvo" u Travniku, mostarskom "Sokolu", aerodromu kod Živinica, aranžmanima napravljenim u vezi sa aerodromom "Vrapčići" kod Mostara, te kasarni "Viktor Bubanj".

"Osim ovih aranžamana bilo je i nekoliko prodaja kasarni na nezakonit način, među kojima je i kasarana `Maršal Tito`", koja je prodata američkoj Vladi za potrebe izgradnje Ambasade SAD, koja će biti jedna od najvećih američkih ambasada na Balkanu. Ako Incko uradi ono što govori da će uraditi, onda se ta prodaja mora poništiti", naglasio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, sva imovina koja je predmet sukcesije, mora biti "na tapetu", jer osim imovine JNA, postoji i imovina koja je pripadala političkim strankama jugoslovenkog nivoa i Islamskoj zajednici Jugoslavije, koja je imala poseban pravni status u okviru države.

Galijašević tvrdi da podzemni aerodrom "Željava" kod Bihaća i atomsko sklonište za Vrhovni štab u Konjicu vrijede više nego sva imovina i nekretnine JNA u RS, a koju Srpska nije prodala.

"Oni sada idu na to da RS ima neprodatu imovinu koju treba uknjižavati i dijeliti. Pravična raspodjela čak i tada ide u korist RS, što Incko i (Haris) Silajdžić neće dozvoliti i zato će ovaj popis iskomlikovati, uprkos ponudi Vlade RS da to bude jednostavno pitanje", naveo je Galijašević.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko pokrenuo je 12. avgusta proces u okviru koga će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša Socijalistička Republika BiH, te nekretnina koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

OHR će prikupiti podatke iz svake od 48 zemljišno-knjižnih kancelarija u BiH, a kada budu prikupljene sve potrebne informacije, dostaviće izvještaj Savjetu ministara i entitetskim premijerima, koji onda moraju odlučiti o tome kako će raspodijeliti imovinu putem sporazuma Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE