• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo suđenje Selimoviću, Ružniću i Mustafiću

U Sarajevu počelo suđenje za ratni zločin protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika na području krajiških opština tokom 1994. i 1995. godine

 Počelo suđenje Selimoviću, Ružniću i Mustafiću Izvor: MONDO

Uvodnim riječima tužilaštva i odbrane danas je u Sudu BiH počelo suđenje Mehuri Selimović, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću koji se terete za ratni zločin protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika na području krajiških opština tokom 1994. i 1995. godine.

Tužilaštvo smatra da ima dovoljno svjedoka i materijalnih dokaza da potvrdi navode optužnice, dok odbrane negiraju uloge svojih branjenika u opisanim zločinima.

Tužilaštvo BiH i odbrane trojice optuženih iznijeli su pred Sudskim vijećem plan svoga dokaznog postupka i glavne argumente koje će predstaviti tokom suđenja, javlja Birn.

Tužilac Dubravko Čampara najavio je saslušanje i dodatnih svjedoka, koji su se javili nakon podizanja optužnice, te da će se zatražiti i medicinsko vještačenje.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Selimović, Ružnić i Mustafić su od februara 1994. do februara 1996. godine pomagali i podstrekavali zatvaranje srpskih civila i vojnika u zatvoreničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Selimović je bio zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, a Mustafić pripadnik Vojne policije.

Tužilaštvo navodi da su ratni zarobljenici i civili u zatočeničkim centrima držani u lošim uslovima i prisiljavani na prinudne radove, te da su ih fizički i psihički zlostavljali stražari i vojnici "koji su nesmetano ulazili", kao i sami optuženi.

Asim Crnalić, branilac prvooptuženog, rekao je da će dokazati da Selimović "nije naredio da vojnici ili policajci bilo koga tuku ili prema njima nečovječno postupaju".

Nastavak suđenja zakazan je za 26. avgust, kada će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE