• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška BiH za članstvo u SB UN

BiH je dobila više od 110 pisama podrške iz raznih zemalja za kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za 2010. i 2011. godinu

 Podrška BiH za članstvo u SB UN Izvor: MONDO

Ovo je istakao ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj u razgovoru sa ambasadorom Srbije u BiH Grujicom Spasovićem.

Alkalaj je naglasio da je Predsjedništvo BiH usvojilo platformu i da će se pred Generalnom skupštinom UN u oktobru obratiti sva tri člana Predsjedništva sa usaglašenim govorima, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Ministar inostranih poslova BiH se tokom susreta interesovao za slučaj Ilije Jurišića, te naglasio da bi njegovo skoro puštanje na slobodu poslalo dobru poruku.

"Ambasador Spasović je istakao da je slučaj `Jurišić` u proceduri i da bi sredinom septembra proces mogao biti okončan", navodi se u saopštenju.

Spasović je tokom susreta prenio pozdrave ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića, te pozvao Alkalaja da posjeti Beograd u novembru.

On je informisao Alkalaja da je 27. novembar ministru Jeremiću prihvatljiv termin za održavanje regionalne međunarodne konferencije "Alijansa civilizacija" u Sarajevu.

Ministar Alkalaj se zahvalio na pozivu, te najavio skoru posjetu Beogradu.

Tokom susreta sagovornici su razmijenili mišljenja i o ekonomskoj situaciji u regionu.

Alkalaj je danas u odvojenom susretu primio i ambasadora Egipta u BiH Ahmeda Kataba koji ga je informisao da je egipatski predsjednik Mohamed Hosni Mubarak uputio pismo Predsjedništvu BiH u kojem se navodi da će ta zemlja podržati kandidaturu BiH za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2010-2011. godine.

U pismu se navodi da se i na taj način potvrđuju prijateljski odnosi BiH i Egipta.

Katab je posebno naglasio da pismo predsjednika Mubaraka predstavlja presedan u diplomatskoj praksi Egipta, jer je ovo prvi put da se predsjednik izjašnjava o kandidaturi neke zemlje za nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN.

Ambasador Katab je izrazio opredijeljenost Egipta da na svaki mogući način pomogne kandidaturi BiH, između ostalog, i lobiranjem kod drugih afričkih zemalja.

Alkalaj je izrazio zahvalnost predsjedniku Mubaraku i Egiptu na iskazanoj podršci kandidaturi BiH, te ocijenio da se na ovaj način daje dodatni poticaj unapređenju odličnih bilateralnih odnosa BiH i Egipta.

On je izrazio nadu da će planirana posjeta Predsjedništva BiH Egiptu biti realizovana u
što skorije vrijeme.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE