• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oduzeli mu tablice, spava u "pežou"!

Banjalučanin Radenko Prole (38), državljanin Srbije i BiH, najavio je da će započeti štrajk glađu, jer su mu u Novom Sadu oduzete automobilske tablice

 Oduzeli mu tablice, spava u "pežou"! Izvor: MONDO

Radenko Prole (38), državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine, kome su u Novom Sadu oduzete banjalučke tablice prije deset dana, najavio je u srijedu da će započeti štrajk glađu ukoliko mu ne budu omogućili da se „pežoom 309“ vrati u Banjaluku, prenose "Večernje novosti".

Prole je granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine na Rači prešao 8. jula bez ikakvih problema. Uredno je pokazao dokumenta i niko ga nije upozorio da bi kao vlasnik vozila sa banjalučkim registarskim oznakama, ali i dokumentima iz dve države, mogao imati neprilika.

Njemu su u Novom Sadu oduzete tablice, jer kao državljanin Srbije ne smije da vozi automobil sa stranim tablicama. Kako mu je objašnjeno, ne može ni da ima prijavljeno boravište u dvije države.

"Policajac me zaustavio u Novom Sadu i saopštio mi da ne mogu da vozim automobil sa stranim tablicama, ignorišući sva dokumenta koja sam mu pokazao", kaže Prole, koji u Srbiji ima prijavljeno prebivalište u Beogradu.

Dok ne dobije tablice nazad, Prole spava u kolima, jer ne smije da ih ostavi na ulici.

"Po instrukcijama policajca koji me je zaustavio u Novom Sadu, otišao sam u Beograd, u policijsku stanicu u Ljermontovljevoj ulici, da odjavim prebivalište."
Međutim, u policiji u Beogradu su mu rekli da ne može da traži odjavu prebivališta, jer to ne dozvoljava zakon. Odnosno, prvo mora da se odrekne državljanstva, a to je proces koji može da potraje.

"Jedino što su mogli da mi daju jeste prijava boravka za 60 dana, s kojom mogu da upravljam automobilom sa stranim tablicama. Dobio sam taj dokument, iako lična karta Bosne i Hercegovine već potvrđuje da imam prebivalište u inostranstvu, pa je automatski besmisleno tražiti prijavu boravka. Ako je tačno objašnjenje koje sam dobio, policija bi svakom gastarbajteru koji ima prebivalište ovdje, a vozi automobil sa stranim tablicama, mogla da oduzme tablice", navodi Prole.

Prole čeka da mu iz Ambasade BiH vrate tablice. Takođe, postavlja se pitanje da li će tablice dobiti dok je u Novom Sadu, ili će morati da otputuje u Banjaluku da ih preuzme i da se potom vrati po automobil u Srbiju.

"Ko će meni da plati račune. Nezaposlen sam i tražim posao, nisam švercer, već sam došao kod familije da vidim da li može ovdje nešto da se radi. Možda bih ostao ovdje, ali je to sada veliko pitanje. Ne vjerujem šta mi se dešava. Svuda mogu da putujem, samo mi u Srbiji to ne dozvoljavaju, i to po zakonu jednog policajca", zaključuje Prole.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE