• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj pasoše dijeli i pjevačima

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, zloupotrebljavajući svoje diskreciono pravo, diplomatske pasoše dijeli I pjevačima, prenosi Glas.

 Alkalaj pasoše dijeli i pjevačima Izvor: MONDO

Pasoše je dodijelio i turbo-folk pjevaču Enesu Begoviću, pijanisti i bošnjačkom lobisti u SAD Saši Toperiću i bivšem političaru Ejupu Ganiću.

“Ministar ima diskreciono pravo da članovima porodice diplomate odobri izdavanje diplomatskog pasoša, ali Alkalaj to pravo zloupotrebljava. Ne znamo da su Begović i Toperić u porodici nekog diplomate, kao što ne znamo ni kako Ganić ima pravo na taj pasoš”,  rekao je "Glasu Srpske" izvor iz MIP-a BiH.

Dodao je i to da je Saša Toperić u MIP-u zaposlen po ugovoru i da nema  pravo na diplomatski pasoš.

Početkom godina Alkalaj je Toperića mimo svih zakonskih procedura imenovao za savjetnika u Misiji BiH u UN u Njujorku. Alkalaj je zaposlio Toperića na osnovu ugovora o angažmanu, iako diplomatija ne poznaje takav način zasnivanja radnog odnosa.

Ejup Ganić na pitanje da li mu je i na osnovu čega ministar Alkalaj dodijelio diplomatski pasoš nije želio da odgovori.

“A zašto vas to zanima? - pitao je Ganić.

““Radimo istraživanje kako su u BiH dijeljena državljanstva i diplomatski pasoši budući da je ova priča aktuelizovana situacijom oko Bona Voksa?

“Pa znate li vi ko je Bono Voks? Ne želim da više ništa da govorim, doviđenja”,  rekao je Ganić “Glasu”.

 Portparol Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj rekla je da ovo ministarstvo nema podatke o vlasnicima diplomatskih bh. pasoša.

“Diplomatski pasoš važi samo uz diplomatsku vizu i mi ih odobravamo po zahtjevu institucija. Ali evidencija o tome kojim diplomatama i kojim članovima njihovih porodica su izdati diplomatski pasoši nalazi se u MIP-u”, istakla je ona.

Dodala je da će Odsjek za reviziju državljanstva istražiti ko je sve do pasoša ili državljanstva došao na nezakonit način, kao i ko sve ima počasne pasoše koje su vlasti u Sarajevu dijelile tokom i poslije rata.

“Nema zakonskog uporišta za izdavanje počasnog pasoša. jer zakon ne poznaje tako nešto. Ovo ministarstvo zbog toga nikada nikome nije ni izdalo takav pasoš”,  rekla je Ruljeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE