• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dovoljno kandidata za popis imovine

Na konkurs za formiranje tima stručnjaka za popis državne imovine zaprimljen je zadovoljavajući broj prijava, tvrdi portparol OHR-a Ljiljana Radetić.

 Dovoljno kandidata za popis imovine Izvor: MONDO

Prema njenim riječima, razgovori sa najboljim kandidatima trebalo bi da započnu iduće sedmice i mogli bi biti završeni tokom narednih nekoliko sedmica.

"Nakon juče završenog konkursa, danas započinje razmatranja svih pristiglih aplikacija. Biće izvršena selekcija ljudi koji će biti pozvani na intrvjue. Kada to bude završeno, oni koji budu imali najbolje profesionalne kvalifikacije biće pozvani da rade", rekla je Radetićeva.

Ona je naglasila da je OHR-a nikada ne objavljuje broj pristiglih prijava na bilo kakav konkurs za radna mjesta u ovoj kancelariji.

OHR je 13. avgusta objavio oglas kojim traži 19 saradnika, i to jednog menadžera projekta, dva koordinatora i 16 saradnika na terenu za "kratkoročne konsultacije" u vezi sa popisom imovine u BiH.

Radetićeva je podsjetila da će rad ovog tima finansirati Savjet za provođenje mira /PIK/, što će taj proces, na neki način, učiniti nezavisnim od OHR-a.

U OHR-u očekuju da je popis moguće završiti do novembarskog zasjedanja PIK-a, ali i navode da će trajanje tog procesa zavisiti i od brzine kojom zemljišno-knjižne i katastarske kancelarije u BiH mogu dostaviti podatke.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokrenuo je 12. avgusta proces u okviru koga će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša Socijalistička Republika BiH, te nekretnina koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

OHR će prikupiti podatke iz svake od 48 zemljišno-knjižnih kancelarija u BiH, a kada budu prikupljene sve potrebne informacije, dostaviće izvještaj Savjetu ministara i entitetskim premijerima, koji onda moraju odlučiti o tome kako će raspodijeliti imovinu putem sporazuma Savjeta ministara BiH i vlada RS i FBiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE