• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić opet dao intervju

Radovan Karadžić u intervjuu za "Fajnenšal tajms" tvrdi da su rat narodu u Bosni i Hercegovini nametnule zapadne sile.

 Karadžić opet dao intervju Izvor: MONDO


Haški optuženik i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić namjerava da dokaže odgovornost zapadnih sila u raspadu bivše Jugoslavije, uz ocjenu da su se rukovodile svojim interesima, a ne potrebama mira.

U pisanom intervjuu današnjem Fajnenšal tajmsu, Karadžić je naveo da je već zatražio da mu se dostave "informacije od zemalja, poput Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD", koje će, kako tvrdi, pokazati da su svoje stateške interese stavljale ispred mira među balkanskim etničkim grupama.

"Nadam se da će na mom suđenju narod u Bosni videti šta su nam učinili članovi međunarodne zajednice i kako se manipulisalo nama", rekao je Karadžić koji, takođe, traži od Italije i Malte dosijee o isporukama oružja Armiji BiH.

Karadžićevo istraživanje perioda s kraja "hladnog rata" moglo bi da odloži dugo očekivani početak njegovog suđenja u Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za ratne zločine i genocid u BiH, navodi FT.

Suđenje bi trebalo da počne kroz nekoliko nedjelja, pošto je juče predsjedavajući sudija Ijan Bonomi rekao da je sve spremno za proces, iako datum početka suđenja još nije zakazan.

Karadžić, koji će se braniti sam, odbio je da kaže kako bi okarakterisao masakr Muslimana u Srebrenici 1995. godine, koje je sud već proglasio genocidom, ili opsadu Sarajeva snaga bosanskih Srba koja je trajala tri i po godine.

"Raspad... nije bio u interesu naroda Jugoslavije već je bio u interesu nekih zapadnih sila, poslije Titove smrti", naveo je on.

Karadžić, iako je izrazio žaljenje zbog rata u BiH, nije priznao ličnu odgovornost već je naveo da je trebalo da bosanski Muslimani poštuju plan koji su izdejstvovali zvaničnici EU neposredno pred početka rata, a koji je predviđao podjelu na tri "nacionalne" jedinice.

"Rat u Bosni je bio beskorisna vježba", rekao je on i dodao da su, "poslije odbacivanja Sporazuma iz Lisabona 1992. godine, muslimani ostali sa istom teritorijom 1995. godine".

Slično premijeru RS Miloradu Dodiku, kako navodi FT, Karadžić smatra i da su visoki predstavnici u BiH "uspjeli da izmjene duh i slovo Dejtonskog sporazuma uredbom".

"Ja sam, ipak, otpimista da će pozitivne promjene biti moguće kada se dozvoli povratak demokratije, a ne diktature u BiH", rekao je bivši predsjednik RS.

Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima u BiH, te uzimanje međunarodnih talaca 1992-95. godine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE