• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smeta im ćirilica

Građanima iz FBiH, ne samo da smeta ćirilica, nego i natpis Republika Srpska. Vandali najčešće uništavju saobraćajne znakova šaranjem sprejem.

 Smeta im ćirilica Izvor: MONDO

Najviše oštećenih saobraćajnih znakova s natpisima na latinici i ćirilici u Federaciji BiH (FBiH) ima na prostoru opštine Čapljina, a u Republici Srpskoj (RS) se to dešava u mjestima gdje većinom žive Bošnjaci, podaci su javnih preduzeća "Putevi RS" i "Direkcija cesta FBiH".

Direktor "Puteva RS" Mladen Lazendić rekao je za "Fokus" da su oštećenja saobraćajnih znakova sa ćiriličnim natpisom u RS najveća u onim mjestima gdje mahom žive Bošnjaci.

"Tamo gdje su bili postavljeni samo ćirilični natpisi na znakovima oni su samo uništavani, a na onim znakovima gdje su i latinični i ćirilični natpisi, šarani su samo natpisi napisani na ćirilici", rekao je Lazendić i dodao da je mali broj slučajeva uništavanja.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj postoji veliki problem i u vezi sa oštećenjem znakova na kojima piše "Dobro došli u RS", koji su najčešće uništavani.

"Građanima iz FBiH, ne samo da smeta ćirilica, nego i natpis Republika Srpska. Međutim, nama ne smate nijedno psimo", istakao je Lazendić.

On je rekao da je do sada, prema važećim pravilniku, postavljeno oko 55 odsto znakova sa natpisima na oba pisma.

"Postupak postavljanja saobraćajnih znakova trebalo bi da bude završen do marta 2010. godine, tako da ćemo mi, najvjerovatnije, i prije tog roka završiti ove poslove, odnosno postaviti još 45 odsto znakova na putevima u Srpskoj", kazao je Lazendić.

On je istakao da su na novopostavljenim znakovima u RS prvo natpisi na ćirilici, pa onda na latinici, a u Federaciji je obrnut slučaj.

Direktor "Direkcija cesta FBiH" Ljubo Pravdić rekao je da je uništavanje saobraćajnih znakova najčešće šaranjem sprejem po ćiriličnim natpisima.

"Oštećeno je oko 80 saobraćajnih znakova s natpisima na oba pisma i svakim danom ovaj broj se povećava. Materijalna šteta već prelazi 70.000 KM", naglasio je Pravdić.

On je istakao da cijena izrada i postavljanje znakova zavisi od površine table, koja košta približno 400 KM po metru površine znaka.

"Fokus" prenosi da su nedavno u Livnu ćirilični natpisi naziva mjesta na saobraćajnim znacima, izbrisani isti dan kada su i postavljeni.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE