• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Srpska će sačuvati imovinu koja joj pripada

Predsjednik RS kaže da se RS neće suprotstaviti popisu imovine, ali da neće dozvoliti da imovina koja joj pripada bude oduzeta.

 Kuzmanović: Srpska će sačuvati imovinu koja joj pripada Izvor: MONDO

"Nismo protiv toga da država dobije imovinu potrebnu da bi efikasno funkcionisala, ali to neće i ne može biti na štetu entiteta", rekao je predsjednik RS Rajko Kuzmanović u intervjuu "Glasu Srpske".

Kuzmanović je rekao da je zbog toga bilo kakva namjera nelegalnog i nezakonitog oduzimanja imovine koja pripada RS unaprijed osuđena na propast.

"RS iskreno želi da ovo pitanje bude rješeno, ali prije svega pitanje je da li su i drugi zainteresovani za njegovo efikasno rješavanje ili se iza toga kriju neki drugi ciljevi i interesi", istakao je predsjednik RS.

On je naglasio da popis imovine nije samo tehničko, već prije svega pravno i političko pitanje, dodajući da u BiH ne postoji ni jedno pitanje, a da nema političku dimenziju.

Kuzmanović smatra da je učešće stranih državljana u sudskim i tužilačkim organima BiH svojevrstan presedan, koji treba da bude okončan.

"Nelogično je da u jednoj suverenoj državi strani državljani obavljaju funkcijije u bilo kojem segmentu, a posebno u pravosudnom sistemu", naglasio je Kuzmanović.

On je rekao da je uvjeren da su domaće sudije i tužioci sposobni da rade na svim slučajevima, uključujući i one predmete koje su vodile strane sudije i tužioci.

Govoreći o mogućem nastavku razgovora na jesen o ustavnim promjenama u BiH, Kuzmanović je ponovio da je stav predstavnika RS utvrđen u Deklaraciji o osnovama za razgovore o eventualnim promijenama Ustava BiH i zaštite interesa RS koju je Narodna skupština RS usvojila u februaru ove godine.

"Jedan od naših temeljnih stavova u eventualnim ustavnim promijenama, osim očuvanja naziva, postojanja, teritorije i punog kapaciteta ustavnih nadležnosti RS biće zadržavanje entitetskog glasanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i zaštite vitalnog nacionalnog interesa entiteta, kao i vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda", rekao je Kuzmanović.

Govoreći o izradi prijedloga kojim bi bilo predviđeno uspostavljanje antikorupcionog tima BiH, Kuzmanović je rekao da neko nastoji da iskoristi formiranje ovog tijela za pokušaj prenosa nadležnosti sa MUP-a RS na nivo Bih, što, kako je naveo, predstavnici RS neće dozvoliti.

"Radi se o proizvoljnom tumačenju Mape puta za liberalizaciju viznog režima i namjeri da se ova prilika pokuša iskoristiti za neustavno i neracionalno prenošenje nadležnosti sa entiteta na nivo BiH. Jasno je da za tako nešto nema potrebe i da to nećemo dozvoliti", rekao je Kuzmanović.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE