• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proslava Vaskrsa u BiH (Foto)

Autori mondo.ba Autori Agencije

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa u pravoslavnim hramovima širom Republike Srpske i Federacije BiH služene su liturgije.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci noćas je služena Sveta arhijerejska liturgija povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Protojerej stavrofor Ratko Radujković rekao je da je Banjaluka za ovaj najveći praznik dobila jedinstvenu priliku da u nju stigne Blagodatni oganj sa Hristovog groba u Jerusalimu.

Prije liturgije, organizovan je svečani doček Blagodatnog ognja ispred hrama, kojem je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Blagodatni oganj dočekale su stotine građana svih generacija, a Hram Hrista Spasitelja bio je premali da primi sve vjernike.

“Drago mi je da smo dočekali da Blagodatni oganj stigne, da nas pročisti, da se ne svađamo, da se umnožimo, da vjerujemo, da sve što je do sada bilo loše među nama da se ispravi i da donese našoj djeci sve zadovoljstvo”, kazala je Mira Vladetić iz Banjaluke.

Blagodatni oganj dočekan je i u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži, hramu Svetog Save u Foči, hramu Svetog kneza Lazara u Andrićgradu u Višegradu, crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu i Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Svečanim jutarnjim liturgijama u svim pravoslavnim crkvama na prostoru Modriče jutros je počelo obilježavanje najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Jutarnjoj liturgiji u crkvi Uspenje Presvete Bogorodice u Modriči i crkvi posvećenoj Pokrovu Presvete Bogorodice u Višnjiku, izbjegličkom prigradskom naselju, prisustvovao je veliki broj vjernika koji su, prije molitve, upalili svijeće plamenom sa Hristovog groba u Jerusalimu - Blagodatnog ognja, koji je noćas stigao i u Modriču. Sveštenstvo je poželilo vjernicima srećan i blagosloven praznik nad praznicima, dan Hristovog vaskrsenja.

U svim hramovima na području crkvene opštine Zvornik jutros su služene vaskršnje liturgije, kojima je prisustvovao veliki broj vjernika. Nakon vaskršnje liturgije u hramu Rođenja Svetog Jovana Preteče u Zvorniku, mjesno sveštenstvo pročitalo je vaskršnju poslanicu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, kojom se vjernicima i sveštenstvu čestita najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

U ukrajinskoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Prnjavoru jutros je služena svečana liturgija kojom je počelo obilježavanje Vaskrsa. Sveštenik Petar Sitnik kaže da je ovo praznik nad praznicima.

"Zato se i naše srce veseli. Isus je uzeo svoj krst, nosio ga kroz muku i trpljenje, bio je bičevan, ismijavan, izrugivan, ali je sve oprostio. Naše grijehe je predao Ocu nebeskom, što je velika ljubav Isusova prema nama", naglasio je Sitnik.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije jutros je u Sabornom hramu u Trebinju služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Nakon što je vjernicima podijelio Blagodatni oganj, koji simbolizuje vaskrsenje Isusa Hrista, a koji je tokom noći donesen u hram iz Jerusalima, episkop Grigorije sa sveštenstvom Eparhije predvodio je vjernike koji su sa upaljenim svijećama u rukama prošli oko hrama.

Vladika Grigorije je okupljene vjernike blagoslovio i poželio im sreću i radost, te da im dušu i srca grije Blagodatni oganj.

U hramu Svetog kneza Lazara u Andrićgradu, noćas u 2.00 časa dočekan je blagodatni oganj iz Jerusalima, u prisustvu velikog broja vjernika. Dočeku Blagodatnog ognja prethodila je litija koja je na čelu sa barjacima i ikonama tri puta obišla oko hrama.

BLAGODATNI OGANJ U SARAJEVU

U Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu jutros je u prisustvu mnogobrojnih vjernika služena vaskršnja liturgija, nakon što je u ovaj hram stigao Blagodatni oganj iz Jerusalima.

Vjernicima je pročitana poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u kojoj ih je pozvao da se pomole "Gospodu vaskrslome da se mir vrati svuda odakle je protjeran, na prvom mjestu u naša srca i u naše domove".

Vaskršnju liturgiju služili su protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, protođakon Mitar Tanasić, te jereji Nemanja Đureinović i Nemanja Lakić.

Protojerej-stavrofor Vladimir Stupar istakao je da je značaj Blagodatnog ognja u tome što pokazuje jedinstvo Pravoslavne crkve i jedinstvo ljubavi svih hrišćana koji vjeruju u jednog Gospoda.

U Sabornom hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Tuzli protojerej-stavrofor Milan Topić služio je jutros vaskršnju liturgiju.

Sveštenik Topić je nakon službe rekao vjernicima da je Vaskrsenje Hristovo temelj hrišćanstva i crkve, jer je njime Gospod potvrdio svoje cjelokupno učenje.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE