• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomskim razvojem protiv nacionalizma

BiH ima jasnu evropsku perspektivu, ali i duži put ka EU nego ostale zemlje kandidati za članstvo, smatra Volfgang Šisel.

 Ekonomskim razvojem protiv nacionalizma Izvor: MONDO


Bivši austrijski kancelar Volfgang Šisel izjavio je da nije zabrinut zbog povećanja nacionalizma među pripadnicima srpskog naroda, jer se ekonomska situacija u Republici Srpskoj (RS) jasno poboljšava, a na čelu Vlade je Milorad Dodik, čovjek koji dolazi iz ekonomskog okruženja.

Šisel je rekao da će BiH unutrašnje napetosti moći da riješi samo ulaskom u EU.

"Uzmite primjer Austrije i Italije - pitanje Južnog Tirola više ne igra nikakvu ulogu, jer više nema granice, postoji jedna valuta, jezici su priznati", rekao je Šisel u intervjuu njemačkom listi "Tagespost".

On je istakao da BiH ima jasnu evropsku perspektivu, ali i duži put ka EU nego ostale zemlje koje se trenutno nalaze na putu za članstvo u Uniju.

Šisel je rekao da je evropska perspektiva antibiotik protiv trovanja nacionalizmom.

"Ulaskom u EU, nismo (Austrijanci) oslabili, nego smo postali jači. Isto važi i za Hrvatsku, Srbiju, BiH, Makedoniju, Albaniju, Kosovo. Postaješ jači i susrećeš se sa komšijama iz regiona na istom nivou te možeš sa njima zajedno raditi projekte", rekao je Šisel.

On je ocijenio da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko prestavlja jednu od velikih nada za BiH, zato što zna jezik, zna strpljivo da sasluša i posjeduje odlučnost da, po potrebi, iskoristi veliku moć visokog prestavnika, koju su mu obezbijedile EU i UN.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE