• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalinić "koban" po SNSD i SDS?

OHR napravio plan da uz pomoć bivšeg lidera SDS-a sruši vladu Milorada Dodika, ali i da spriječi povratak SDS-a na vlast u RS, piše "Press RS".

 Kalinić "koban" po SNSD i SDS? Izvor: MONDO

Dragan Kalinić, bivši predsjednik Narodne skupštine RS i nekadašnji lider SDS-a, kao i ostali funkcioneri te partije koji su 2004. odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna smijenjeni, u zamjenu za rehabilitaciju i povratak u politički život, pristali su da ispune uslov OHR-a i učestvuju u obaranju Milorada Dodika i SNSD-a s vlasti u Srpskoj, tvrdi za "Press RS" visoki zapadni diplomata u BiH!

Sagovornik ovog lista ističe da su Kalinić i „društvo" dobili i zadatak da po svaku cijenu spriječe povratak SDS-a na vlast u RS.

On dodaje da ne postoji gotovo nikakva mogućnost da se Kalinić vrati u SDS, već da će se on uključiti u neku drugu partiju i tako vratiti u politički život Srpske.

"Da li će osnivati novu partiju, ili će se priključiti nekoj novoosnovanoj, to još nije definisano. Važno je reći i to da se Kalinić u proteklih petnaestak dana u Srbiji čak tri puta sastao sa liderom Srpske napredne stranke Tomislavom Nikolićem, čija partija je na teritoriji RS još u povoju", kaže izvor "Pressa RS", dodajući da predstavnici OHR-a nisu toliko insistirali na tome da Kalinić i ekipa pomognu rušenje Dodika, koliko im je bilo važno da utiču da se na vlast ne vrati SDS! Tek nakon što su smijenjeni funkcioneri na to pristali, donijeta je odluka o rehabilitaciji.

"Međunarodna zajednica je svjesna da se Dodiku drma tlo pod nogama i da bi on čak mogao i da izgubi izbore naredne godine. Međutim, cilj im je da se u tom slučaju na vlast ne vrati SDS! U tu njihovu projekciju sad su uključili Kalinića, kao vrlo popularnu političku ličnost koja može da donese veliki broj glasova", kaže izvor "Pressa RS".

Politički analitičar Tanja Topić kaže za "Press RS" da je i više nego očigledno da su se i SNSD i SDS uplašili odlukom OHR-a da rehabilituje dio smijenjenih SDS-ovaca.

"To je vidljivo iz reakcija koje dolaze iz tih partija! Iako su se prethodno zalagali za ukidanje sankcija i bili protiv smjena, u prvim reakcijama ne može se vidjeti da oni pozdravljaju posljednje odluke OHR-a", ističe Topićeva i dodaje da „povratak otpisanih" podsjeća na scenario koji je OHR upotrebio i krajem prošlog vijeka, kada je na političku scenu izbacio Milorada Dodika.

"Nema dileme da Dodik nije ispunio njihova očekivanja i da je u jednom trenutku postao toliko moćan da im sada treba neko ko će ga obuzdati! Ipak, teško je prognozirati tačan rasplet situacije, jer se postavlja pitanje preko koje političke organizacije će Kalinić i ekipa da djeluju. Logično je da Kalinić pokuša da se vrati u SDS i sigurno je da bi to samo donijelo korist partiji. To je teško izvesti zbog sujete lidera SDS-a Mladena Bosića, koji bi se teško pomirio sa činjenicom da mu je član partije vrlo harizmatična ličnost kakva je Kalinić", ocjenjuje Topićeva.

Izvor Pressa RS blizak vrhu SDS-a tvrdi da je u toj partiji, nakon rehabilitacije Kalinića, zavladala panika, ali da se tješe da bi bivšem lideru prepreku u povratku mogli da pričine tehnički razlozi.

"Kalinić nije član nijednog stranačkog organa, niti to može da postane prije unutarstranačkih izbora. Misterija je ostala i oko njegove pristupnice SDS-u za koju sadašnji istaknutiji funkcioneri tvrde da je nikada nije ni potpisao. Ipak, činjenica je da Kalinić posjeduje člansku kartu SDS-a i kako će se provesti, ako odluči da se vrati, zavisiće dobrim dijelom i od raspoloženja šireg članstva te partije među kojima je još ostalo dosta njegovih simpatizera", kaže izvor "Pressa RS".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE