• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosni prijeti ekološka katastrofa?

Zenički "Arcelor Mital" u Bosnu ispustio otpadnu materiju koja je izazvala pomor ribe. Mrlja, koja mirisom podsjeća na mazut, kreće se prema Maglaju.

 Bosni prijeti ekološka katastrofa? Izvor: MONDO

Nepoznata materija koja je u rijeku Bosnu dospjela na mjestu izlivanja otpadnih voda kompanije "Arcelor Mital" u Zenici i izazvala pomor ribe kreće se ka Maglaju, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Masna mrlja još nepoznatog sastava, od dospijevanja u rijeku prije više od 24 časa, u međuvremenu se razlila i teško je pratiti njeno kretanje, navode iz Republičke uprave civilne zaštite, dodajući da su opštinski štabovi civilne zaštite obaviješteni o njenom postojanju i prate stanje na područjima koja pokrivaju.

Putem kolektora otpadnih voda u krugu kompanije "Arcelor Mital" u Zenici u rijeku Bosnu je ispuštena veća količina opasne materije.

Ribari i stanovnici naselja uz obalu Bosne uočili su masnu mrlju, koja mirisom podsjeća na mazut i o tome obavijestili policiju i inspektore.

Policija, kantonalni tužilac, nadležni inspektor i pripadnici Uprave civilne zaštite u noći između subote i nedjelje obavili su uviđaj u krugu bivše Željezare, gdje je uz "Arcelor Mital" smješteno još nekoliko privrednih preduzaća, i uzeli uzorke vode.

U kontaktu sa Upravom civilne zaštite Federacije BiH Civilna zaštita RS obaviještena je da je na mjestu zagađenja Bosne zabilježen neprijatan miris i da je došlo do pomora ribe.

Milan Ilić, zamjenik generalnog direktora preduzeća "Vodovod" u Doboju. rekao je Srni da U vodi dobojskog vodovoda nema nikakvih materija opasnih po ljudsko zdravlje, pa ni onih koje su u rijeku Bosnu ispuštene kroz kolektor otpadnih voda u krugu kompanije "Arcelor Mital" u Zenici.

"Jutrošnja redovna i oko 12.00 časova izvršena dodatna laboratorijska kontrola vode u dobojskom vodovodu nisu pokazale prisustvo bilo kakvih materija opasnih po zdravlje ljudi, a time i opasnih materija ispuštenih u vodotok Bosne kod Zenice", rekao je Ilić.

On je naglasio da su iz preventivnih razloga, osim redovne kontorole fizičko-hemijskog sastava vode, uvedene i dodatne kontrolne, kao i odgovarajuće zaštitne mjere.

Doboj se vodom za piće snabdijeva iz bunara izgrađenih u neposrednoj blizini rijeke Bosne, na prosturu dobojskih naselja Bare i Rudanka, a sva voda kontroliše se u laboratoriji preduzeća "Vodovod" i Regionalnom higijensko-epidemiološkom zavod u Doboju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE