• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Kamenom na pravoslavlje

Za desetak dana čak četiri pravoslavna hrama napali su nepoznati počinioci.

 Sarajevo: Kamenom na pravoslavlje Izvor: MONDO

Oni su porazbijali prozore, ispisivali grafite, a na hram svetog Nikolaja u sarajevskom naselju Reljevo 12. avgusta čak su i pucali!

Zahtjev predstavnika Srpske pravoslavne crkvene opštine u Sarajevu upućen vlastima u Sarajevu i  FBiH da se zabrani gradnja privatnog objekta na imovini SPC, u kompleksu Stare crkve na Baščaršiji, pokrenuo lavinu.

Sarajevske vlasti su odlučile da stopiraju divlju gradnju pored srpske crkve, ali su odmah poslije toga učestali napadi na pravoslavne bogomolje u Mitropoliji dabrobosanskoj.

Jovo Turanjanin, direktor Sekretarijata za vjere Vlade RS kaže za “Novosti“ da je u poslednje vrijeme očigledno da su napadi na imovinu i hramove SPC u Federaciji BiH, pogotovo na području Sarajeva, eskalirali.

“Više ne možemo da govorimo o pojedinačnim slučajevima, već o opštim napadima na Mitropoliju dabrobosansku.  U više navrata smo apelovali da policija FBiH stane ukraj napadima na bogomolje, ali do toga nije došlo i sve se nastavilo. Dok policija riješi jedan slučaj, dogodi se još minimum pet novih napada”, tvrdi Turanjanin.

Po njegovim riječima, napad na nečiju bogomolju je napad na narod i svi napadi na pravoslavne hramove napadi su na srpski narod koji živi u Federaciji BiH.

“Teško je reći ko tačno stoji iza neprekidnog atakovanja na srpske hramove. Očigledno je, međutim, da je vlast u FBiH glavni krivac, jer ove napade ne osuđuje i ne pokušava da ih spreči nekom većom akcijom. U Sarajevu, koje važi za multikulturalni grad, srpski i hrvatski vjerski službenici ne smiju da hodaju u svojim prepoznatljivim odorama. Nažalost, Sarajevo je postalo geto za sve one koji ne pripadaju islamskoj vjeri", ističe Turanjanin.

Vanja Jovanović, paroh sarajevski, kaže za “Novosti“ da su učestali napadi na pravoslavne hramove počeli pošto je SPC reagovala na nelegalnu gradnju objekata na crkvenoj zemlji.

SPC je u nezavidnom položaju u Federaciji. Srbi su manjina u FBiH, tako da je naš položaj uvijek težak. Mi se borimo za legalan sistem, odnosno sistem u kojem će se raditi po zakonu. Možda bi neki ljudi bili najsrećniji da se Srbi isele iz Federacije BiH, ali SPC će istrajati da prava čovjeka i vjersko opredjeljenje budu zaštićeni zakonom -, ističe paroh Jovanović.

Predsjedavajući Međureligijskog vijeća BiH episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije rekao je za „Novosti“ da je poslednji pokušaj gradnje nelegalnog objekta na zemlji SPC primer uzurpatorskog odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi na području Federacije BiH.

“To je očigledan pokušaj da se Srbima pokaže put iz Federacije BiH, odnosno iz Sarajeva, uz poruku da odu i da se ne vraćaju”, ističe vladika Vasilije.

Na području kantona Sarajevo nalazi se devet srpskih bogomolja i sve su bile predmet napada,  kaže paroh Vanja Jovanović.

“Zasada su to vandalski i pojedinačni napadi, u vidu vršenja nuždi ispred hramova, ili razbijanja stakala, obijanja vrata... Tako smo za Preobraženje, kad je otvaran hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu našli provaljena ulazna vrata u dvorište i nečistoću pred vratima hrama “, prisjeća se Jovanović. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE