• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majer: Balkan nije prioritet SAD

Američki stručnjak Stiv Majer ocjenjuje da Balkan neće biti među prioritetima administracije predsjednika SAD, osim ako ne izbije neka kriza.

 Majer: Balkan nije prioritet SAD Izvor: MONDO

Profesor političkih nauka na američkom Nacionalnom univerzitetu za odbranu rekao je da Balkan ipak neće biti zapostavljen, pošto je u sadašnoj administraciji velik broj funkcionera iz administracije bivšeg predsjednika Bila Klintona, a sadašnje stanje na Balkanu je, kako je ocijenio, "rezultat aktivnosti demokrata i njihova politička baština".

On je rekao da ne vjeruje da će se "u sadašnjoj situaciji preduzimati neke konkretnije mjere", prije svega u slučaju BiH i Kosova, ali je ocijenio da "situacija u BiH sve više klizi prema neizvjesnosti".

"Ne bi me iznenadilo da u narednih godinu dana dođe do intenzivnijih internih nesuglasica u svjetlu brojnih pitanja - mogućeg podizanja optužnice protiv Milorada Dodika, ustavne reforme, pitanje državne svojine, kao i rastućih etničkih napetosti", rekao je američki stručnjak.

Majer je rekao da BiH kao država ima probleme "u kontekstu različitih koncepcija i ambicija Sarajeva i Banjaluke", iako međunarodna zajednica radi na odstranjivanju toga.

"S druge strane, na Kosovu imate evoluciju zamrznutog konflikta. Beograd neće da odustane od suverniteta nad Kosovom, dok SAD, druge zapadne zemlje i Priština neće da odustanu od nezavisnosti.
Dakle, radi se o potpuno oprečnim stavovima. U suštini, realnost je da nije došlo do značajnijih promjena ni u Bosni ni na Kosovu", dodao je.

Majer je još rekao da su uopšte promjene u spoljnoj politici SAD neznatne jer je Obamina administracija preokupirana unutrašnjim pitanjima, posebno finansijskom krizom.

"Spoljna politika Obamine adminstracije je i dalje inertna, izgrađuje svoj profil, i u suštini je, htjeli mi to ili ne, slična Bušovoj u pogledu, recimo, Avganistana i Iraka, gdje smo i dalje vojno prisutni, zatim Pakistana, gdje smo sve više angažovani, kao i Irana i Sjeverne Koreje, koji postaju sve više kontroverzni, a sada i Bliskog istoka", naglasio je profesor političkih nauka na američkom Nacionalnom univerzitetu za odbranu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE