• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ameri spremaju “Dejton 2?"

SAD sprema novu međunarodnu konferenciju o BiH na kojoj će se obaviti revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma, piše "Press RS."

 Ameri spremaju “Dejton 2?" Izvor: MONDO

Jedina prepreka realizaciji ovog plana je čvrst stav Moskve, koja za sada ne pristaje ni na kakve promjene ovog sporazuma, navod list.

Američka administracija uz pomoć Velike Britanije pokušava da ubijedi Rusiju, ali i još nekoliko zemalja koje se protive ovom planu, da je “dejton" prevaziđen i da BiH ne može da opstane ukoliko se taj ugovor ne promeni.

Najprihvatljivija opcija za promjene unutrašnjeg uređenja BiH je organizovanje nove međunarodne konferencije, saznaje list u diplomatskim krugovima.

Isti izvori podsećaju da je probni balon nedavno pustio američki kongresmen i član vladajuće Demokratske stranke u SAD Ras Karnahan koji je utvrdio da administracija predsjednika Baraka Obame podržava ideju bivšeg gradonačelnika Dejtona Majka Tarnera, koji je na toj funkciji bio kada je potpisan Dejtonski sporazum, da se sada održi i “Dejton 2".

Politički analitičar i odličan poznavalac prilika unutar EU Zekerijah Smajić potvrdio je za “Press RS” da ideja o novoj mirovnoj konferenciji o BiH nije nova i da se i sam već duže zalaže za to.

“BiH ovakva kakva je sada ne može ni u jednu međunarodnu organizaciju. Trenutnoje nefunkcionalna i neodrživa i, kao takva, nepouzdan partner međunarodnim organizacijama i institucijama. Na unutrašnjem planu nije moguće postići konsenzus o ključnim pitanjima, a pitanje svih pitanja je Dejtonski sporazum koji je stvorio ovakve institucije BiH, a one su neefikasne i nefunkcionalne u odnosu na zahteve EU i NATO”, kaže Smajić.

Ističe još da je jedino rješenje u “dobro organizovanoj i dobronamjernoj međunarodnoj konferenciji na kojoj bi se preispitalo ono što je urađeno od Dejtona na ovamo i stvorio novi međunarodni plan koji bi bio perspektivan za BiH kao samostalnu i suverenu državu".

“Ovakva BiH se urušava i ne samo da zaostaje za Albanijom po pitanju evropskih integracija, već ide u pravcu definitivnog rastrojstva. U slučaju da se međunarodna zajednica odluči za organizovanje nove mirovne konferencije, što smatram neophodnim, vlasti u BiH se ne bi ništa pitale, jer bi pokrovitelji takve konferencije bile UN i EU i rješenje bi bilo nametnuto kao i u novembru 1995. godine”, kaže Smajić.

Predsjednik Izvršnog odbora Srpske stranke RS Nenad Stevandić kaže da ga ne iznenađuje ovakva inicijativa. On ističe da bi ona mogla da bude realizovana poslije ulaska BiH u NATO, kada će, kako kaže, Amerikanci moći da rade šta hoće i da sprovedu u djelo sve što naume.

Direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke Miloš Šolaja kaže da u ovom trenutku nema političke volje za projekat “Dejton 2". On, ipak, ne isključuje snažniji angažman američke administracije u BiH.

“Amerikanci će pojačati angažman u BiH kao dio izlazne strategije iz problema u koje su zapali u Iraku, pa i Avganistanu. U BiH mogu da uberu poneki diplomatski poen i poprave poljuljani imidž. Kad je reč o „Dejtonu 2", dok god ga budu pokretali pojedini kongresmeni, on neće imati težinu i predstavljaće rezultat rada raznih lobističkih grupa. To može da bude ozbiljna inicijativa, tek kada dođe iz usta Baraka Obame”, tvrdi Šolaja.

Vojno-politički analitičar iz Beograda Miroslav Lazanski smatra da bilo kakva revizija Dejtonskog sporazuma ni dalje nije moguća bez pristanka RS.

“Ne mislim da treba polagati puno pažnje na inicijative kojekakvih američkih kongresmena, jer najveći broj njih nema pojma ni gdje se nalazi BiH. Njihove inicijative su plod bošnjačkog ili nečijeg drugog lobiranja. Bez obzira na to ko pokreće takve inicijative, njihovo sprovođenje u djelo je nemoguće bez pristanka srpskih političara, a ne vidim baš da u RS vlada takva klima i da je premijer RS Milorad Dodik spreman na tako nešto”, kaže Lazanski.

On ističe da je drugo pitanje da li BiH, ovakva kakva je i sa ovakvom unutrašnjom strukturom, može u NATO.

“To je rekao i donedavni predsjednik NATO Jap de Hop Šefer. I poslije ulaska BiH u NATO biće nemoguće prekrajanje Dejtona bez srpske saglasnosti”, kaže Lazanski.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE