• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Članstvo BiH u NATO "na dohvat ruke"

Punopravno članstvo BiH u NATO-u je, prema ocjenama iz zvaničnih vašingtonskih krugova, "nadohvat ruke", piše "Dnevni avaz".

 Članstvo BiH u NATO "na dohvat ruke" Izvor: MONDO

U BiH bi već narednog mjeseca trebalo da bude pokrenut proces ustavnih promjena, koje će, kako navodi list, u ime američke adminsitracije pratiti nekadašnji ambasador SAD u BiH Kliford Bond.

On je nedavno, prema pisanju "Avaza", zvanično imenovan na položaj u Stejt departmentu i pred njim je zahtjevan zadatak.

Iako su za američke zvaničnike promjene Ustava bitne za poboljšanje funkcionisanja BiH, one su posebno važne za još jedan američki interes - ulazak BiH u NATO.

Prema ocjenama iz zvaničnih vašingtonskih krugova na koje se poziva sarajevski list, punopravno članstvo BiH u NATO-u je "nadohvat je ruke".

"Bitno je riješiti pitanje vojne imovine. Moguće je da se to uradi u relativno kratkom roku i da rješenje bude kvalitetno. Dakle, da zadovolji i nas. Ostala pitanja više-manje su tehničke prirode. Ali BiH ne može ući u NATO s ovakvim sistemom odlučivanja", rekao je jedan od neimenovanih sagovornika sarajevskom listu.

Što se tiče ustavnih promjena, još nije precizirano šta će se mijenjati u ustavnoj organizaciji BiH i to neće biti tako brzo.

Zna se da se procedure odlučivanja moraju pojednostaviti, da Predsjedništvo BiH treba djelimično da bude razvlašćeno, a Savjet ministara da ojača, da broj državnih poslanika treba da se poveća, možda čak i udvostruči. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE