• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS otvara vrata "pomilovanim"

Predsjedništvo SDS-a pozdravilo odluku OHR-a da ukine nepravedno uvedene sankcije građanima od kojih su većina bili članovi stranke.

 SDS otvara vrata "pomilovanim" Izvor: MONDO

Predsjedništvo je poručilo da su vrata ove stranke otvorena za sve članove koji su ranijim odlukama visokih predstavnika bili nasilno udaljeni iz politike, a koji žele da se uključe u stranački život.

Pozdravljajući odluku OHR-a da ukine nepravedno uvedene sankcije građanima RS od kojih su većina bili članovi ove stranke, Predsjedništvo SDS-a pozvalo je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da ne dozvoli dalju zloupotrebu ovog procesa i vrati oduzeta ljudska prava svima, kojima su ona oduzeta odlukama ranijih visokih predstavnika.

"Sankcije su bile akt političkog nasilja nad pravom i demokratijom i sada je jasno da su, suprotno tvrdnjama nekih međunarodnih predstavnika, samo produbile krizu u BiH“, navodi se u saopštenju za javnost SDS-a.

U saopštenju se dodaje da bi bilo kakva dalja uslovljavanja i novi politički zahtjevi prema sankcionisanim ljudima, kao i ukidanje sankcija samo nekima, uvjerili da je riječ o novom pokušaju političke manipulacije.

Iz SDS-a ističu da sa zabrinutošću prate najave iz OHR-a da bi instrumenti sankcionisanja građana BiH, bez suđenja i dokaza, mogli ostati i nakon zatvaranja kancelarije visokog predstavnika.

"To bi bilo otvoreno priznanje da dosadašnji angažman međunarodne zajednice u BiH nije bio uspješan, te da BiH nije samoodrživa suverena država. Zato SDS poziva međunarodnu zajednicu da promijeni način angažmana u BiH i odbaci metode političkog nasilja.“, navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko ukinuo je 21. vgusta ove godine sankcije za bivšeg lidera SDS-a Dragana Kalinića, te za Savu Krunića, Jovu Kosmajca i Nemanju Vasića, koje je u junu 2004. godine sa funkcija smijenio tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun zbog, kako je obrazložio, opstruisanja implementacije mira.

Ova četvorica u junu 2004. godine smijenjeni su sa javnih funkcija i funkcija u političkim strankama, a donesenom odlukom ovi pojedinci se ne vraćaju na funkcije na kojima su se nalazili u vrijeme kada su smijenjeni. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE