• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dok drugi i kokoške broje, BiH ne može ni građane

Nacionalna, jezička i etnička pripadnost, kamen spoticanja u BiH!

 Dok drugi i kokoške broje, BiH ne može ni građane Izvor: MONDO

Iza odbijanja bošnjačkih političara da podrže zakon o popisu stanovništva stoji pokušaj stvaranja imaginarne "bosanske nacije", ocijenio je lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić.

Nijedan racionalan razlog, kaže, nije na strani bošnjačkih poslanika. Procjenjuje da je posrijedi čista politizacija i pokušaj stvaranja imaginarne “bosanske nacije”.

Ivanić je za beogradsku "Politiku" rekao da ukoliko ne bude popisa stanovništva 2011. godine, slika stanja u BiH će ostati zamagljena, što bi prouzrokovalo nesagledive posljedice, pogotovo sa ekonomskog aspekta.

"Bez popisa stanovništva, koje obuhvata i mnoge druge pokazatelje - od privrednih potencijala, do broja grla stoke - nemoguće je ozbiljno planirati razvoj bilo koje zemlje. U ozbiljnim državama znaju broj kokošaka i krava, a u BiH se ne zna ni broj stanovnika. Takvu državu niko u svijetu ne bi uzimao za relevantnog partnera ni u čemu", rekao je on.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) u Parlamentarnoj skupštini BiH Ivo Miro Jović je za isti list rekao da bi se izostavljanjem odrednica o nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj pripadnosti stanovnika BiH, izgubilo njeno osnovno obilježje, koje u svijetu nazivaju 'bogatstvom različitosti' i derogirala bi se ustavna odredba po kojoj u BiH žive tri konstitutivna naroda - Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Komentarišući bošnjačku tezu da bi popis sa nacionalnom, jezičkom i vjerskom pripadnošću značio "legalizaciju etničkog čišćenja", Jović je rekao da su "najveće žrtve etničkog čišćenja bili Hrvati" i da bošnjački političari pomalo zaziru od podatka da je danas Hrvata manje za 43 odsto nego 1992. godine, jer bi to pokazalo da je nad hrvatskim narodom u BiH izvršen svojevrstan genocid.

Profesor demografije na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić rekao je da je bošnjačka argumentacija neodrživa i antiustavna te dodao da "u svim višenacionalnim evropskim i drugim državama popis obuhvata nacionalnu, jezičku i vjersku pripadnost".

"Multinacionalnost, multikonfesionalnost i multijezičnost trebalo bi da budu elementi koji krase BiH, a ne da budu njen 'kamen spoticanja'. Kako bi Belgija znala koliko u njoj živi Valonaca a koliko Flamanaca kada bi popisivali stanovništvo bez izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti", rekao je Pašalić.

On je podsjetio da Ustav BiH priznaje tri naroda i tri jezika, a da je i pitanje vjerske opredeljenosti lična stvar svakog pojedinca i na njemu je da se izjasni da li je vjernik i koje konfesije.

Bošnjački poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH najavili su da će blokirati usvajanje zakona o popisu stanovništva ako u njemu budu odredbe o nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj pripadnosti, smatrajući da bi se tako "legalizovalo etničko čišćenje".

Oni se pozivaju se na pravila EU u kojima, tvrde, izjašnjavanje o nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj pripadnosti nije obavezno.

Sa druge strane, srpski i hrvatski poslanici rekli su da neće podržati zakon, ako u njemu ne budu i tri sporne odrednice.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE