• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puhovski: Na BiH se vježbalo za Kosovo

“BiH je međunarodna laboratorija na kojoj se vježbalo ono što će se događati na Kosovu.”

 Puhovski: Na BiH se vježbalo za Kosovo Izvor: MONDO

Žarko Puhovski, profesor filozofije politike na Zagrebačkom sveučilištu i nekadašnji predsjednik i osnivač Hrvatskog Helsinškog odbora smatra da je BiH međunarodna laboratorija na kojoj se vježbalo ono što će se događati na Kosovu.

"Ukoliko se za aktuelne probleme ne nađu rješenja u BiH, onda rješenja i nema, jer je sve manje vjerojatno da bi neko izvana mogao da uradi taj posao", rekao je Puhovski, za Prve crnogorske nezavisne elektronske novine, uz napomenu da je razgovor bio namijenjen jednim dnevnim novinama u BiH, ali da iz (ne)poznatih razloga nije objavljen.

Odgovarajući na pitanje kako vidi rasplet političkih turbulencija koje pogađaju BiH, Puhovski ističe da je Međunarodna zajednica puno učinila na normalizaciji stanja u BiH, ali je cijena za tu normalizaciju bila stvaranje jedne vrste protektorata u BiH.

"To je dovelo lokalne političare u lagodnu poziciju u kojoj mogu reći: Mi ništa ne odlučujemo, prema tome nismo nizašta ni odgovorni", rekao je Puhovski.

Dodao je da je to funkcionisalo veoma dugo, ali je sada očit napor da se osnaži unutrašnja politička scena i da političari prihvate odgovornost za to što govore i čine, a ne "da se stalno igraju dječice koja imaju tatu koji će urediti ako nešto ne bude u redu".

"Specifičnost u situaciji na Kosovu je u tome što međunarodno-pravne činjenice nisu dovedene do krajnjih konsekvenci, tako da se još ne može govoriti o tome da je situacija tamo završena. Danas svakome mora biti jasno da BiH nije `provizorijum` (nešto privremeno), nego da se tu radi o jednoj trajno ustrojenoj zajednici i da se u njoj moraju naći rješenja.

Za Puhovskog je Dejtonski sporazum održiv u nekim aspektima, "ali u mnogim stvarima održiv je samo načelno i zahtijeva čitav niz promjena.

"U ovom trenutku ne vidim ko bi mogao da preuzme odgovornost da na tim promjenama insistira. To mi se čini trenutno najvećim problemom, a niko se, izgleda, ne usuđuje da pokuša da inicira promjene, a kamoli da govori o njihovom provođenju", kaže Puhovski.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE