• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić i Silajdžić predvode napade na RS

Lideri Stranke za BiH i SDA predvode orkestrirane napade na RS, tvrdi potpredsjednik NSRS Nada Tešanović.

 Tihić i Silajdžić predvode napade na RS Izvor: MONDO

“Bošnjački ministri u Savjetu ministara BiH i Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS samo su instrumenti u njihovim rukama”, trvrdi Tešanovićeva.

Komentarišući neučestvovanje Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda kada se raspravljalo o rebalansu budžeta RS, ona je za "Fokus" rekla da nije bilo razloga za takve poteze.

"Čini mi se da se to poprilično orkestrirano radi. Imamo i situaciju u Savjetu ministara, gdje bošnjački ministri nisu prihvatili Nacrt zakona o popisu stanovništva u BiH. Ne znam šta su direktivi i na koji način će se završiti, ali stvarno mislim da za takve poteze uopšte nema razloga", smatra Tešanovićeva.

Ona je navela da su problemi u Federaciji BiH, koji su daleko veći nego u RS, prouzrokovani lošom organizacijom.

"FBiH je RS trn u oku, a sve što njima treba jeste da uvide lošu organizaciju u FBiH i riješe je. Njihova želja je da se socijalni nemiri iz FBiH prenesu i u RS, ali do toga neće doći", istakla je Tešanovićeva.

Na pitanje kada će se razmatrati promjene Ustava RS i da li će Banjaluka uskoro i zvanično postati glavni grad RS, Tešanovićeva je rekla da bi to, što se tiče SNSD-a, davno bilo završeno, ali da su Bošnjaci imali primjedbe na dva amandmana, zbog čega je "cijeli paket pao".

Ona je pojasnila da su Bošnjacima bili sporni amandmani u vezi sa glavnim gradom i izbornim procesom, te izrazila nadu da će to biti završeno na obostrano zadovoljstvo.

Govoreći o Nacrtu zakona o popisu stanovništva u BiH koji je upućen u parlamentarnu proceduru bez saglasnosti bošnjačkih ministara u Savjetu ministara BiH, Tešanovićeva je istakla da se Bošnjaci, dok ne dođe do popisa, "ne mogu pozvati na stanje iz 1991. godine i ono što je tada važilo".

"Postignut je dogovor za popis stanovništva. Jednostavno ne možete računati na ono šta se dogovorimo, jer to neko poslije ne želi da prihvati. Popis je veoma značajan. Van pameti je da Bošnjaci ne žele da prihvate ovo stanje kakvo jeste. Dok god ne dođe do popisa oni se mogu pozivati na stanje iz 1991. i ono što je tada važilo. Da li će Nacrt proći stvar je određenog kruga ljudi, koji se na raznoraznim sastancima dogovaraju. Nadam se da će proći. Vidjećemo", rekla je Tešanovićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE