• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez dogovora u BiH

Nema izgleda da se političari u BiH dogovore o bilo čemu, saglasni Čović i Tihić.

 Bez dogovora u BiH Izvor: MONDO

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović sumnja da se u postojećoj političkoj atmosferi u BiH bilo šta može dogovoriti i ocjenjuje da su stranački lideri u posljednjih pola godine svojim ponašanjem uveliko otežali normalno funkcionisanje zemlje.

"Nismo iskoristili vrijeme kada smo imali dinamiku, brzinu dogovaranja i volju za to", rekao je Čović, dodavši da tu misli na prudski proces i snažnu podršku međunarodne zajednice tom procesu.

Čović ne vidi kako bi se političari u BiH danas dogovorili o bilo čemu, bez obzira ko bi učestvovao u razgovorima, a to objašnjava činjenicom da dolazi vrijeme kada će svako od njih nastojati da se što bolje pozicionira pred naredne izbore.

"Meni se čini da smo u posljednjih pet do šest mjeseci napravili toliko štete da smo uveliko odmogli normalno funkcionisanje države", istakao je Čović u intervju za "Dnevni avaz".

Navodeći da nije optimista da se nešto može učiniti u narednih pola godine, lider HDZ BiH rekao je da će pokušati da motiviše kolege da promijene Ustav BiH.

I lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić smatra da atmosfera u BiH nije naklonjena političkom dogovoru.

Tihić je rekao da kod političara ne postoji spremnost za tako nešto.

“Nisam optimista za nastavak bilo kakvih ozbiljnih razgovora. Ne postoji atmosfera u javnosti za dogovor i kompromis. Postoji parcijalna isključivost, gdje svako priča o ugroženosti svog naroda“, rekao je Tihić za “Dnevni avaz“.

On je ocijenio da i mediji podržavaju politiku isključivosti, a ne dogovora, jer se proglašava izdajnikom onaj ko pokrene neki proces ili napravi dogovor koji, kako je istakao, ne može biti po volji samo jedne strane.

Čović je odbacio navode lidera SDA Sulejmana Tihića da postoji dogovor Hrvata i Srba kada je riječ o raspodjeli rukovodećih pozicija na nivou BiH.

( Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE