• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove istrage za zločine nad Srbima

Tužilaštvo za ratne zločine i MUP Srbije najvjerovatnije će otvoriti istragu u još dva predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

 Nove istrage za zločine nad Srbima Izvor: MONDO

"Glasu Srpske" potvrđeno je u MUP-u Srbije da bi istragu trebalo da počnu uskoro, iako nisu precizirali o kojim predmetima je riječ.

“Istraživaćemo ratne zločine počinjene u dva veća slučaja u kojima već postoji dosta dokaza. I dalje vodimo i proširujemo istragu o ratnim zločinima počinjenim u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i u predmetu "Tuzlanska kolona" na Brčanskoj Malti u Tuzli”, istakli su u MUP-u Srbije.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović kaže da su sve mogućnosti zahtijevanja istrage ratnih zločina od Tužilaštva BiH, počinjenih nad Srbima, iscrpljene.

“Preostaje nam još samo da Tužilaštvu za ratne zločine Srbije sukcesivno podnosimo prijave za ratne zločine počinjene nad Srbima u BiH. Već smo podnijeli prijavu za zločine koje su počinili muyahedini, a sad je na redu prijava protiv generala Armije RBiH Atifa Dudakovića”, kaže za isti list Mitrović.

On ističe da je u pripremi i prijava za zločine nad Srbima počinjene u i oko Srebrenice.

Sporazum o regulisanju saradnje između tužilaštava Srbije i BiH još nije postignut, a razgovori o tome, poslije julskog susreta ministara pravde BiH i Srbije Bariše Čolaka i Snežane Malović, vode se na nivou ekspertskih grupa.

Zaključeno je da bi ekspertske grupe trebalo da preciziraju dogovor o razmjeni informacija i dokaza u predmetima ratnih zločina da bi se izbjeglo dvostruko vođenje postupaka i istraga.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da na tom ministarskom sastanku "nisu spominjani pojedinačni slučajevi Dobrovoljačke ulice i Tuzlanske kolone".

“U tom razgovoru nije bilo riječi ni o jednom konkretnom predmetu, pa ni o "Dobrovoljačkoj ulici" i "Tuzlanskoj koloni". Vođeni su razgovori samo o načelnoj saradnji tih ministarstava. Mi insistiramo na tome da se istrage vrše po mjesnoj nadležnosti i svi razgovori na tome su stali”, kaže Grubešić.

On dodaje da je istraga u predmetima "Dobrovoljačka ulica" i "Tuzlanska kolona" u Tužilaštvu BiH još u toku.

Interpol Srbije raspisao je potjernice za osumnjičenima za zločine nad vojnicima JNA počinjene u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

Na zahtjev bivšeg ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića centrala Interpola u Lionu stopirala je distribuciju potjernica. Iako je Sadović zahtijevao i stopiranje potjernica u predmetu "Tuzlanska kolona", Interpol Lion to nije odobrio.

Mitrović, koji je i član Predsjedništva Srpskog pokreta nevladinih asocijacija (SPONA), kaže da će prijave Tužilaštvu Srbije za ratne zločine počinjene nad Srbima u BiH podnositi i pojedina udruženja koja su članovi SPONE, kao i ta asocijacija.

“Prijave će biti podnošene zavisno od slučajeva. Smatramo da još jedino Tužilaštvo Srbije može te zločine da istraži profesionalno i nepristrasno, kao što je istražilo i procesuiralo zločine koje su počinili ‘Škorpioni’” kaže Mitrović.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE