• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH hoće da razvlasti MUP RS

Formiranjem agencije protiv korupcije na nivou BiH, MUP RS bi izgubio većinu nadležnosti!

 FBiH hoće da razvlasti MUP RS Izvor: MONDO

U preporukama Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO), koje je BiH dužna da sprovede, ne traži se uspostavljanje centralnih baza podataka u BiH.

To je samo pokušaj predstavnika Federacije BiH u Interresornoj radnoj grupi da se na državnom nivou formira agencija za borbu protiv korupcije, čime bi se MUP RS oduzelo više od 30 nadležnosti, tvrde za “EuroBlic” u MUP RS.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić nedavno je, kako saznaje list, podsjetio entitetske MUP-ove i Policiju Brčko Distrikta na potrebu ispunjavanja preostalih preporuka GRECO-a, kao jedne od obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

U svom dopisu, Krešić je, između ostalog, naveo kako se u jednoj od preporuka GRECO-a traži “uspostavljanje multidisciplinarnih timova eksperata i centralizovanih baza podataka” u BiH.

Međutim, u originalnom tekstu preporuka GRECO, objavljenom na zvaničnom sajtu Saveta Evrope (www.coe.int/greco), ne spominje se potreba uspostavljanja centralnih baza podataka, a u vezi sa borbom protiv korupcije u BiH.

“Ni sa bezbjednosnog aspekta nema potrebe za centralizovanim bazama podataka, budući da ovlaštene osobe u entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova i Policije Brčko Distrikta i sada imaju mogućnost ulaska u baze podataka”, navode u MUP RS.
Oni se plaše da pojedini pokušaji da se u Akcioni plan za borbu protiv korupcije uvrste odredbe koje ne zahtjeva Savjet Evrope imaju sasvim drugu pozadinu, što bi po njihovom mišljenju moglo da proizvede nove probleme u ispunjavanju uslova iz ovog plana.

“Kada je riječ o ispunjavaje preostalih GRECO preporuka, MUP RS aktivno radi na ispunjavanju obaveza iz svoje nadležnosti.

“Naši predstavnici aktivno su angažovani u Interresornoj radnoj grupi čiji je cilj izrada prijedloga Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije, kao i uspostavljanje tijela za borbu protiv korupcij”, , navode u MUP RS.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić u nedavnoj izjavi za federalne medije, podsjetio je kako BiH još nije ispunila tri preporuke GRECO-a, dok ih je devet ispunjeno djelimično.

Ocijenio je i kako “pojedinici uzimaju sebi za pravo da određuju šta je za EU dovoljno”.

“Ocjenu će dati predstavnici EU. Svi znamo čitati, a ja nisam tumač GRECO preporuka”, kaže Krešić.

U Sarajevu je zakazana nova sjednica Interresorna radne grupe čiji je cilj izrada prijedloga Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije u BiH, kao i uspostavljanje tijela za borbu protiv korupcije.

Predstavnici FBiH zalažu se za formiranje praktično agencije koja bi jedina bila zadužena za borbu protiv korupcije u BiH, dok predstavnici RS traže formiranje antikorupcionog tima kao koordinacionog tijela koje bi činili predstavnici policijskih agencija i nadležnih ministarstava.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE