• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Velike sile instrumentalizovale BiH

Velike sile su instrumentalizovale BiH za svoje lične ciljeve tokom rata, izjavio je za AFP nekadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić.

 Karadžić: Velike sile instrumentalizovale BiH Izvor: MONDO

"Rat u BiH je primjer kako su neke zemlje upotrijebile i zloupotrijebile malu naciju za svoje lične ciljeve kako bi provele u djelo svoju vojnu alijansu i realizovale svoje imperijalističke ciljeve", odogovorio je Karadžić, koji se nalazi na suđenju u Hagu, na pisana pitanja novinara Frans presa.

Prema Karadžićevim riječima, velike sile razmatrale su raspad Jugoslavije i rat u BiH mnogo prije nego što sam on ušao u politiku.

"One su onda pokrenule te događaje, koristeći svoje vojne i obavještajne službe", istakao je Karadžić i dodao da namjerava da to razotkrije tokom ovog suđenja.

On nije precizirao o kojim velikim silama je riječ, ali je iznio uvjerenje da svijet želi da sazna istinu.

Karadžić je zatražio od Tribunala da naredi da mu 15-tak država, među kojima Francuska i Njemačka, dostave dokumente o isporuci oružja pripadnika UN muslimanima u BiH, čime je kršen embargo.

"Izražavam sažaljenje za sve patnje žrtava rata u BiH - kako Srba, tako i Hrvata i muslimana. Neki od ovih ljudi će otkriti da su odgovorni njihovi lideri, koji su odbacili svaku priliku koja je predstavljena da bi se izbjegao rat", izjavio je Karadžić koji se pred Tribunalom brani sam, ali uz pomoć advokatske ekipe.

Radovan Karadžić /64/ optužen je za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog svoje uloge u ratu u BiH (1992-1995) tokom kojeg je poginulo 100 000 ljudi, a 2,2 miliona raseljeno.

Karadžić se izjašnjava da nije kriv. Suđenje bi trebalo da počne u septembru.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE