• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: O ustavu ne odlučuju stranci

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da međunarodna zajednica nema šta da traži u BiH po pitanju ustavnih promjena.

 Dodik: O ustavu ne odlučuju stranci Izvor: MONDO

''Pitanje ustavnih promjena u BiH je vlasništvo lokalnih političkih lidera i ako oni dođu do konsenzusa o promjenama, to je dobro'', izjavio je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

Dodik je rekao da nije spreman da učestvuje u razgovorima o ustavnim promjenama u BiH koje će modelirati i voditi stranci, bez obzira ko to bio.

''Očigledno je da neki krugovi međunarodne zajednice stalno potenciraju pitanje promjene Ustava. Za nas u RS to nije ključno pitanje, već ispunjavanje uslova koji treba da dovedu do zatvaranja OHR-a i da se BiH pripremi za kandidatski status u EU'', istakao je premijer RS.

Dodik smatra da to što sada neki ljudi i krugovi žele da zbrzaju ustavne promjene očigledno predstavlja svojevrsnu presiju.

"Mi smo spremni za presiju i da učestvujemo u razgovorima o ustavnim promjenama. Ne treba očekivati da ustavne promjene znače ispunjavanje samo želje onih koji iniciraju ustavne promjene. RS će imati prijedloge koji se mnogima neće svidjeti, ali to će biti naši autentični stavovi'', naglasio je Dodik.

On je poručio da predstavnike RS niko neće dovesti za sto gdje će stranci voditi razgovore o ustavnim promjenama u BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara o trenutnoj ekonomskoj situaciji u RS, Dodik je naveo da RS zadržava nivo ekonomske stabilnosti u kojoj danas raste inustrijska proizvodnja 17,6 odsto, a u toku je i oporavak nekih sektora u proizvodnji.

Dodik kaže da Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS i Fond zdravstva RS besprekorno funkcionišu i ističe da RS ostvaruje budžet.

"Imamo problema u realnom sektoru, u preduzećima, ali treba pitati bivšeg premijera RS Mladena Ivanića zašto je dozvolio da se prodaju sve banke u RS, tako da su danas strane banke limitirale plasmane u RS samo na milion evra, a poznato je da svoje depozite baziraju na depozitima koje imaju javni fondovi u RS'', istakao je Dodik.

Premijer RS je rekao da u Srpskoj ima problema i da to niko ne spori, zaključujući da je Vlada željela i mogla i više da uradi na ekonomskom planu, ali da se u tome nije uspjelo iz objektivnih okolnosti, jer je cijeli region i svijet pogodila snažna ekonomska kriza.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE