• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kličković o dogovoru Karadžića i Holbruka

Gojko Kličković rekao je danas pred Sudom BiH da je učestvovao u planiranju dogovora između Radovana Karadžića i Ričarda Holbruka

 Kličković o dogovoru Karadžića i Holbruka Izvor: MONDO


Bivši premijer Republike Srpske Gojko Kličković rekao je danas pred Sudom BiH da je učestvovao u planiranju dogovora između Radovana Karadžića i Ričarda Holbruka i predočio je dokumente za koje navodi da pokazuju da je "međunarodna zajednica planirala sukob u BiH".

"Taj dokument postoji i učestvovao sam u njegovom planiranju. Holbruk je rekao: `Radovan aut, Srbi na izbore`", saopštio je Kličković tokom suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi i predočio novinski članak "Klinton protiv hapšenja" objavljen 2008. godine u "Večernjim novostima".

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, koji je pred Haškim tribunalom optužen za genocid i druge zločine počinjene u BiH, tvrdi da je 1996. godine s Holbrukom, bivšim američkim izaslanikom za Balkan, sklopio sporazum prema kojem neće biti procesuiran u Hagu ako se povuče iz javnog i političkog života.

O tom sporazumu Kličković je govorio i na ročištu 8. aprila ove godine, kada je istakao da je bio svjedok dogovora koji je potpisan 1996. godine, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Među materijalne dokaze Kličković je unio nekoliko novinskih tekstova iz 2008. godine, za koje je rekao da potvrđuju da je međunarodna zajednica "diktirala" rat u BiH, te da je "dozirala udruženi zločinački poduhvat".

On je tokom izvođenja materijalnih dokaza predočio nekoliko knjiga bivših pripadnika Armije BiH u kojima se, između ostalog, navodi da je Patriotska liga nastala 1991. godine, te da je bila pod kontrolom Stranke demokratske akcije (SDA), koja ju je i naoružavala.

Kličković se zajedno s Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem tereti, između ostalog, za ubistva, prisilno preseljavanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, silovanje, zatvaranje i mučenje nesrpskog stanovništva na području Bosanske Krupe tokom 1992. godine.

Kličković je bio komandant Kriznog štaba i predsjednik Ratnog predsjedništva Srpske opštine Bosanska Krupa, a od 1996. do 1998. godine premijer Republike Srpske.

Kličković, Drljača i Ostojić se terete, zajedno s Karadžićem, za udruženi zločinački poduhvat koji je počeo u ljeto 1991. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 8. septembar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE