• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će biti glasanja i na Kosovu?

Na Kosovu još nema stava da li će u srpskim sredinama biti omogućeno održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora zakazanih za 11. maj.

 Da li će biti glasanja i na Kosovu? Izvor: MONDO

Kako prenosi prištinski dnevnik na albanskom "Zeri", predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da kosovski Srbi na osnovu plana izaslanika UN Martija Ahtisarija imaju pravo na dvojno državljanstvo - kosovsko i srpsko, čime je ostavio mogućnost da se i na Kosovu organizuju izbori.

Istovremeno, kosovska vlada i UNMIK još nemaju jasne stavove o tom pitanju.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko u sredu je na konferenciji za novinare rekao da izbore na Kosovu može da zakazuje i organizuje samo UNMIK i da će odluka o tome biti doneta nakon konsultacija sa zemljama članicama Kontakt grupe i centralom u Njujorku.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući je za "Zeri" izjavio da će vlada doneti "racionalnu odluku u konsultacijama sa međunarodnom zajednicom".

Dnevnik je ocenio da je Srbija prvi put posle 1999. godine jasno stavila do znanja da namerava da na Kosovu organizuje lokalne izbore, čime bi bile ostavljene po strani legitimno i međunarodno priznate institucije u kosovskim opštinama.

List navodi da je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bebednosti UN.

Dnevnik, takođe, navodi izjavu ministra spoljnih poslova Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera da UNMIK ne treba da dozvoli održavanje srpskih izbora na Kosovu, pošto je Kosovo sada nezavisno, a kosovski Srbi svoja izborna prava treba da koriste na Kosovu.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE