• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duple naočare za krizu

O ekonomskoj situaciji i ustavnim promjenama u RS iz ugla vlasti i opozicije - Dodik: Proizvodnja porasla 17,6 odsto. Ivanić: RS bez investicija...

 Duple naočare za krizu Izvor: MONDO

Činjenica je da smo u krizi, ali je i činjenica da je industrijska proizvodnja porasla za 17,6 odsto. Oporavljaju se proizvodni sektori, smanjen je broj stečajeva, a radnici čija su preduzeća bila u stečaju, zbrinuti su - rekao je Milorad Dodik, premijer RS.

O svom viđenju krize i ustavnim promjenama on je u srijedu govorio zapravo replicirajući lideru PDP Mladenu Ivaniću. Dodik je istakao da je loše ekonomsko stanje o kojem priča Ivanić, stanje koje bi Ivanić želio da vidi i zbog čijeg iščekivanja je i napustio vladajuću koaliciju.

Naime, Ivanić je u srijedu oštro kritikovao ekonomsku situaciju u Srpskoj ocjenivši je lošom, a Vladu optuživši da nije realizovala nijednu od antirecesionih mera, koje je najavljivala.

- Srpska praktično nema nijednu investiciju. Od svih obećanih investicija prethodnih godina, nijedna nije realizovana. Nema obećanih termoelektrana, aerodroma, autoputeva, nema modernizacije željeznica i svega onoga o čemu se tako mnogo pričalo - rekao je on.

Prema Ivanićevim riječima, Vlada je u decembru prošle godine obećala da neće biti otpuštanja radnika i da će u ovoj godini zaposliti 20.000 novih ljudi, a prema podacima sindikata ove godine je 18.000 radnika ostalo bez posla.

Odmah mu je oštro replicirao Dodik i to poslije sastanka sa visokim komesarom UN za izbeglice Antioniom Guterešom, prenose "Večernje novosti".

Dodik i Ivanić su u srijedu komentarisali i ustavne promijene u BiH, a Dodik je ostao dosljedan sebi i ponovio da će u razgovorima o ustavnim promjenama učestvovati onda kada prestanu da ih vode i modeliraju stranci.

"Prioriteti RS ostaju ukidanje OHR i integracija u EU. Ustavne promjene očigledno imaju karakter presije. Spremni smo da učestvujemo i razgovoru, ali bez stranaca", rekao je Dodik.

Ivanić smatra da godinu uoči izbora u BiH nema uslova za ozbiljniju promenu Ustava i da Republika Srpska za to nema interesa.

"Godinu dana pred izbore potrebno je promijeniti samo onaj dio koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i izbor članova Doma naroda, uskladiti to sa Konvencijom o ljudskim pravima i ništa više", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare.

On smatra da će otvaranje priče o ustavnim promenama samo doprinjeti jačanju nacionalizma u Bosni i Hercegovini.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE