• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci vode najvažnije resore

Najviše zaposlenih u instituciama BiH je iz redova Bošnjačkog naroda, tačnije 42,86 odsto, Srba 29,50, dok je Hrvata zaposleno 24,28 odsto.

 Bošnjaci vode najvažnije resore Izvor: MONDO

Ukupan udio Bošnjaka u čelnim strukturama u svim institucijama BiH iznosi 42,86 odsto, proizlazi iz informacije koju je Savjet ministara usvojio u aprilu ove godine.

Naime, prema toj informaciji, od 383 osobe na rukovodećim pozicijama, 163 su Bošnjaci, 113 su Srbi, što čini 29,50 odsto, 93 su Hrvati, odnosno 24,28 odsto, dok je 12 rukovodilaca iz reda ostalih, a dvoje je neopredijeljeno, pišu "Nezavisne novine".

Institucije u kojima Bošnjaci imaju natpolovičnu i dvotrećinsku većinu na rukovodećim pozicijama su ujedno i najznačajnije državne institucije poput Ministarstva vanjskih poslova BiH, odnosno 60 odsto, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice sa 62,5 odsto, Agencije za državnu službu, odnosno 67 odsto, Agencije za rad i zapošljavanje sa 75 odsto, Uprave za indirektno oporezivanje sa 56 odsto, Agencije za osiguranje sa 100 odsto, Direkcije za ekonomsko planiranje sa 67 odsto, Kancelarije agenta Savjeta ministara pred sudom u Strazburu sa 67 odsto, Državne regulatorne komisije za električnu energiju sa 57 odsto, Pravobranilaštva BiH sa 55 odsto, Suda BiH u kojem Bošnjaci imaju 62,5 odsto rukovodećih ljudi, te još nekoliko manje značajnih.

Srbi imaju natpolovično učešće rukovodećeg kadra u Upravi za zaštitu zdravlja bilja, Regionalnom odboru željeznica BiH, Kancelariji za zakonodavstvo Savjeta ministara, Kancelariji za razmatranje žalbi Savjeta ministara, Centru za priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja, Fondu za povratak, te Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH.

Hrvati imaju više od polovine kadrova na rukovodećim pozicijama samo u dvije institucije, i to u Agenciji za antidoping kontrolu i u Institutu za akreditovanje, navode "Nezavisne novine".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE