• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilac blokirao slučaj "Dretelj"

Za zločine počinjene nad zatvorenicima Srbima u logoru Dretelj još niko nije procesuiran, jer je tužilac Tužilaštva BiH blokirao taj predmet.

 Tužilac blokirao slučaj "Dretelj" Izvor: MONDO

Zamjenik komandanta tog logora Edib Buljubašić, koji u KPZ Zenica izdržava zatvorsku kaznu za druga krivična djela, kaže da tužioca Romana ne zanima predmet "Dretelj".

"Ja sam javno priznao da sam naredio strijeljanje logoraša Bože Balabana i mučenja nekoliko njih. Svjedok sam i zločina koje su počinili moji saradnici, pripadnici HOS-a, ali to tužioca Romana nije zanimalo. On je slučaj logora Dretelj stavio u ladicu", kaže Buljubašić, prenosi "Glas Srpske".

Presuda za zločine u Dretelju donesena je u dalekoj Norveškoj, a u BiH nije.

Buljubašić je kao svjedok norveškog državnog tužilaštva putem linka svjedočio protiv Mirsada Repka, koji je za zločine u Dretelju osuđen u Norveškoj na pet godina zatvora i novčanu kaznu.

CJB Trebinje Tužilaštvu BiH podnio je juče još jedan izvještaj protiv nekoliko desetina Hrvata i Bošnjaka zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim zatvorenicima u logoru Dretelj.

Jedna od zatočenica koja je u logoru Dretelj bila od 5. maja do 17. avgusta 1992. godine, i koja želi da ostane anonimna, kaže da ju je silovalo 19 lica, neki od njih više puta.

"Izvršioce silovanja znam samo po nadimcima Dugi, Salko, Muf. Bio je tu i neki Dragan Dujmović, kažu iz Toronta, zatim Ćosić zvani Dida, Zvonimir Bijeliš Crvenkapica. On me silovao više puta. To je zvijer od čovjeka. Silovali su me i Željko Šešelj, Ivan Medić", kaže ona.

Dodaje da je doktor Hranilović iz Zagreba bio veliki zlikovac, jer je mučio logoraše dajući im injekcije od kojih su imali velike bolove. Ona ističe da je nevjerovatno to da Tužilaštvo BiH još nikoga od njih nije procesuiralo.

"Srbi u Dretelju morali su da pjevaju ustaške pjesme, u stavu mirno, uzdignutih ruku. Tako bi stajali i do dva časa. Od ustaških pjesama pjevalo se najčešće "Mi smo Srbe vješali na vrbe, kaži vrbo je li težak Srbo, nije, nije, samo nek se vije"kaže silovana logorašica.

Logoraši su, dodaje, ujutro u stavu mirno morali da pozdravljaju dolazak zapovjednika Blaža Kraljevića, koga su morali da pozdravljaju ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je Tužilaštvo dobilo nekoliko izvještaja o zločinima u Dretelju i tvrdi da vode istragu u tom predmetu.

"Vodimo istragu većeg broja lica povodom stradanja srpskog življa u hercegovačkim logorima uključujući i Dretelj", kaže Grubešić.

Logor Dretelj bio je aktivan od početka maja do 18. avgusta 1992. godine. Tu su dovođeni muškarci i žene od 15 do 75 godina. U Dretelju je protivpravno bio zatvoren 191 civil srpske nacionalnosti, među kojima 71 žena.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE