• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Stanje u BiH se radikalizuje

U zadnje tri godine došlo je do radikalizacije političke situacije u BiH, ocijenio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

 Tihić: Stanje u BiH se radikalizuje Izvor: MONDO

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, ocijenio je u intervjuu za Radio "Slobodna Evropa" da je od 2006. godine došlo do radikalizacije političke situacije u BiH i udaljavanja političkih pozicija predstavnika konstitutivnih naroda.

"Češto se pitam dokle više možemo ići u tu radikalizaciju i da li će je i sada novi izbori i izborna kampanja još više pokrenuti. Bojim se te radikalizacije zbog integriteta zemlje jer svaka radikalizacija vodi destabilizaciji, dezintegraciji", rekao je Tihić napominjući da u sadašnjim okolnostima nije veliki optimista u postizanju dogovora o ustavnim promjenama.

Na pitanje da li prihvata najavljivano veće uključivanje Vašingtona u proces ustavnih promjena u BiH on je rekao da to podržava ali da nije siguran u te najave.

"Nisam siguran u takve najave ali podržavam mogućnost da SAD pokrenu tu inicijativu. Koliko ja znam, SAD su spremne podržati proces ukoliko to domaći političari pokrenu i daju svu pomoć neophodnu za uspjeh toga procesa", rekao je on.

Prema njegovim riječima SAD u BiH su "bile  i ostaju  pokretačka, snaga za rješavanje problema, ali će u ovom slučaju  tražiti uključivanje i ravnopravno partnerstvo i EU," koja, kako je ocijenio, "nema jedinstven stav tako da se sve to odražava na kraju i na rezultate mogućih dogovora".

Svi budući razgovori  o ustavnoj reformi vrtiće se oko odbačenih  aprilskih rješenja jer to "predstavlja neku vrstu mogućeg realnog kompromisa i dogovora u BiH", ocijenio je on.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE