• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić ponovo dao intervju

SAD su naoružavale bosanske muslimane sarađujući sa Iranom u švercu oružja, tvrdi Radovan Karadžić u intervjuu italijanskoj agenciji Ansa

 Karadžić ponovo dao intervju Izvor: MONDO

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić izjavio je da su građanski rat u BiH željele i organizovale velike sile poput SAD, Velike Britanije, Njemačke i Francuske i optužio SAD da su naoružavale bosanske muslimane sarađujući sa Iranom u švercu oružja iz Teherana u Sarajevo.

"Postoje dokumenti koji dokazuju da su SAD, Njemačka, Francuska i Velika Britanija planirale raspad Jugoslavije i krvavi građanski rat u Bosni i Hercegovini mnogo prije nego što sam se pojavio na političkoj sceni", rekao je Karadžić u pisanom intervjuu iz pritvorske jedinice u Hagu italijanskoj novinskoj agenciji Ansa.

Prema njegovim riječima, rat u Bosni su podstakle i pothranjivale tajne službe tih zemalja, a međunarodna zavjera protiv Srbije je čak navela SAD na savezništvo sa Iranom, kako bi oružje bilo dopremljeno bosanskim muslimanima.

"Tražim dokaze o isporukama velike količine oružja bosanskim muslimanima iz Irana koje su vršene uz podršku SAD preko američkog ambasadora u Hrvatskoj Pitera Galbrajta", rekao je bivši predsjednik Republike Srpske.

Karadžić je optužio strane sile za saučesništvo u zločinima za koje je on optužen, navela je Ansa, podsjećajući da Haški tribunal Karadžića tereti za zločin nad 8.000 bosanskih muslimana u Srebrenici.

"Amerikanci su snabdjeli oružjem muslimanku vojsku, dopremajući ga do Tuzle, a potom i Srebrenice gdje je korišćeno za napade na srpske civile u okolnim područjima", rekao je Karadžić.

"Oni su znali da bosanski muslimani napadaju civile", dodao je on.

U intervjuu italijanskoj agenciji, Karadžić je ponovio da velike sile nisu poštovale njegovu nagodbu s američkim posrednikom Ričardom Holbrukom koji mu je, kako tvrdi, obećao imunitet.

Karadžić je rekao da tokom suđenja želi da iznese istinu, uključujući dokaze da su "zapadne sile prekršile embargo UN o isporukama oružja i koristile humanitarne organizacije u vojne svrhe", objavila je Ansa u intervjuu koji je, kako se ističe, urađen uz odobrenje Haškog tribunala.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE