• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA: Imenovanje ministra ili povlačenje!

Predstavnici stranke su najavili mogućnost povlačenja iz Savjeta ministara ako u skladu sa zakonom ne bude imenovan ministar bezbjednosti.

 SDA: Imenovanje ministra ili povlačenje! Izvor: MONDO

Stranka demokratske akcije povući će se iz Savjeta ministara BiH ako u zakonskom roku i na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH 16. septembra ne bude imenovan ministar bezbjednosti BiH, izjavio je  predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

"Ako bi se radilo motivisano, to pitanje moglo bi biti na sjednici Predstavničkog doma 2. septembra. Ali, ukoliko to ne bude izvršeno u skladu sa zakonom i ako nastupi neispunjavanje zakonske obaveze predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića, SDA ne preostaje manevarski prostor nego da se odluči za polačenje iz Savjeta ministara", rekao je Genjac na konferenciji za novinare.

On je naveo da to pokazuje da su postojeće ustavno rješenje i instrumenti sa kojima raspolaže jedan entitet u pogledu blokada doveli do toga da se mora razgovarati kako i šta dalje.

"SDA neće da preuzme odgovornost za takvo ponašanje predsjedavajućeg Savjeta ministara", dodao je Genjac.

Potpredsjednik SDA Senad Šepić i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić zamjeraju predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću što je prilikom imenovanja na rukovodeće pozicije "protežirao kadrove iz srpskog i hrvatskog naroda".

"SDA zbog toga prelaže nacrt sporazuma o etničkoj zastupljenosti na glavnim pozicijama u institucijama BiH koji bi sadržavao etničku strukturu države, utvrđenu na popisu stanovništva iz 1991. godine", rekao je Šepić.

Šepić je pojasnio da se sporazum ne odnosi na etničku strukturu Savjeta ministara BiH i u okviru ministarstava, kao ni na institucije u kojima je predviđena rotacija zvaničnika u okviru jednog mandata.

Predmet ovog sporazuma, koji će, kako je najavljeno, na narednoj sjednici Cikotić prodložiti Savjetu ministara i predsjedavajućem Špiriću, jeste 61 glavna pozicija za koje imenovanja vrše Predsjedništvo BiH, Savjet ministara i Parlamentarna skupština.

Prema ovom sporazumu, Bošnjaci bi imali 26 pozicija, Srbi 19, Hrvati 11, a ostali, koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi, pet pozicija.

"Prilikom konkretnog rasporeda vodiće se računa i o proporcionalnoj zastupljenosti prema značaju pojedinih funkcija da bi u tom pogledu bila zastupljena ravnopravnost", rekao je Šepić.

U sporazumu je posebno izdvojeno 14 pozicija na kojima je predložen paritet i redoslijed rotacije tako što se nakon Bošnjaka imenuje Srbin, a potom Hrvat.

"Od tih 14 glavnih funkcija, dvije su predviđene za kandidate iz reda ostalih naroda, a ostale bi zauzimala po četiri kandidata iz reda konstitutivnih naroda", pojasnio je Halid Genjac.

On je pojasnio da je riječ o pozicijama generalnog sekretara Predsjedništva BiH, generalnog sekretara Savjeta ministara BiH, direktora Direkcije za evropske integracije, predsjednika Suda BiH, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, glavnog tužioca BiH.

Među 14 ključnih funkcija ubrajaju se i direktori Obavještajno-bezbjednosne agencije, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, Agencije za državnu službu BiH, Agencije za identifikacione dokumente, Agenciju za promociju stranih investicija i Centralne banke.

Špirić: Ne pristajem na ucjene!
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je Srni da SDA može da odmah ispuni svoju prijetnju da će povući ministre ukoliko do 16. septembra ne bude imenovan ministar bezbjednosti BiH, i da on neće pristajati na ucjene.

Špirić je naglasio da u procesu imenovanja ministra bezbjednosti i direktora agencija mora da bude ispoštovana procedura.

"Nemaju oni potrebe čekati do 16. septembra, ali trebamo postupiti u skladu sa konkursnom procedurom. Ja njih pozivam da završimo posao'', naglasio je Špirić.

On je upozorio da nije spreman da dalje radi na ovakav način.

"Dakle, ja insistiram da imenujemo ljude, jer su konkursi završeni. Nemam ništa protiv kada se kompletira dokumentacija da se imenuje ministar. Poslije toga možemo razgovarati o principima daljih imenovanja, ali ja sam protiv toga da nas svaki put neko uslovljava, makar to bio i SDA", naglasio je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je rekao da posao imenovanja direktora Uprave za indirektno oporezivanje i Regulatorne agencije za komunikacije, kao i ministra, može biti završeno ako je SDA spreman na to, ali ako se oni pripremaju na povlačenje i stvaranje konfuzije, imaće priliku i za to.

Komentarišući sporazum o etničkoj zastupljenosti u državnim organima koji je SDA danas ponudio, Špirić je upitao gdje im je bio taj sporazum kada su pet bitnih funkcija vršili Bošnjaci.
''Znaju oni dobro gdje je disproprcija, ako postoji, ali ja mislim da je ovo čista ucjena prema predsjedavajućem, a što se mene tiče, ja sam poznat da ne nasjedam na ucjene", rekao je Špirić.

On je rekao da posljednje ucjene Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i sada ova ucjena SDA znači da su se oni opredijelili na blokadu.

"Iza toga se krije priča - blokiraj sve da bi došlo do Dejtona dva. Blokiraj sve da bi ostala međunarodna zajednica kao stariji brat. Blokiraj sve da bi se čekalo nešto", izjavio je Srni Špirić.

Radojičić: Tihić od goluba postao jastreb

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je Srni da je Sulejman Tihić, od kada je ponovo izabran za predsjednika SDA, preko noći promijenio politiku i od ''goluba postao jastreb''.

"Od onog koji se dogovarao, učestvovao u prudskom procesu i raznim drugim kompromisima, on je postao čovjek koji je jako zaoštrio svoju poziciju. Očigledno je punom brzinom uletio u predizbornu kampanju'', rekao je Radojičić, komentarišući najavu izlaska SDA iz Savjeta ministara ukoliko u predviđenom roku ne bude izabran ministar bezbjednosti BiH.

Radojičić je istakao da je jasno da je Tihićeva pozicija u javnom mnjenju u FBiH prilično loša, i da on sada pokušava, radikalizacijom svog i stava svoje stranke, godinu dana prije izbora polako da prikuplja poene.

''Očekujem da će on ovu cijelu godinu koja je pred nama, do izbora, za šta god se kandidovao, igrati jastreba, nespreman za bilo kakve kompromise i dogovore'', naglasio je Radojičić u telefonskoj izjavi iz Praga, navodeći da naglo radikalizovanje položaja SDA vidi u kontekstu predizborne kampanje.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE