• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ranka Mišić: MMF neće kolektivne ugovore

Autor SRNA

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da Međunarodni monetarni fond insistira na nestanku kolektivnih ugovora iz radno-pravnih odnosa i da je put za to novi zakon o radu.

Mišićeva je, nakon sastanka sa šefom Misije MMF-a u BiH Ronom van Rodenom, rekla da će Savez sindikata svim sredstvima boriti protiv lošeg položaja radnika, ali i da će uputiti jasnu poruku u vezi sa radnim zakonodavstvom.

Vasićeva demantuje

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić izjavila je MMF-a nisu tražili ukidanje opštih kolektivnih ugovora. "MMF traži ograničeno dejstvo opštih kolektivnih ugovora. Nije moguće ukinuti ove ugovore, jer bez njih nema ni kvalitetne primjene Zakona o radu", rekla je novinarima Vasićeva. Ona je podsjetila da je programima rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske predviđeno da u posljednjem kvartalu ove godine bude usvojen novi zakon o radu.

"U razgovoru smo mogli zaključiti da im smetaju kolektivni ugovori, jer su njima ključna prava za koja se borio sindikat u stvari prepreka da ostvare potpunu dominaciju poslodavaca", rekla je Mišićeva, navodeći da predstavnici MMF-a nisu govorili o rokovima za donošenje novog zakona.

Ona je pojasnila da se u novom zakonu o radu ne mora ništa promijeniti, ali da će kolektivni ugovori prestati da važe i "da druge nikad niko neće potpisati".

"Sva prava koja su bitna za radnike upravo se nalaze u kolektivnim ugovorima, od minulog rada, koeficijenata, najniže plate i naknada", rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da je sindikat iznenađen i posebnim pravilima MMF-a za BiH.

"Željeli smo i da iz našeg ugla dođemo do odgovora i da li je ovo jedan u nizu zahtjeva, odnosno reformskih djelovanja, koja će na kraju dovesti i do privatizacije velikih javnih preduzeća, ali tu nismo imali jasan odgovor. Sve što su rekli može se smatrati klasičnim oblikom pritiska na radnike preko sindikata", rekla je Mišićeva.

Prema njenim riječima, Savez sindikata ne bojkotuje sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta i odazvaće se na svaki poziv, ukoliko one budu sazvane u skladu sa poslovnikom, ali nikad neće glasati za smanjenje stečenih radničkih prava, niti će trpjeti ikakve pritiske.

Na pitanje kako će sindikat reagovati ukoliko novi zakon o radu bude donesen bez njega, Mišićeva je poručila da postoji odgovor i na tu situaciju, ali da sindikat ne želi nikakvo nametanje, već da Vlada Srpske obezbijedi dosljednu primjenu postojećeg zakona.

Prema njenim riječima, MMF kao kreditor ima uslove koji nisu samo u vezi sa kamatama i rokovima otplaćivanja duga, nego želi da bude i kreator reformskih procesa uperenih protiv radnika.

"To znači potpunu fleksibilizaciju ugovora o radu i krajnje obespravljivanje i `pojeftinjenje` radnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH", rekla je Mišićeva.

Generalni sekretar Saveza sindikata Velka Odžaković očekuje da neće biti zabrane protestne šetnje radnika koja je najavljena za 1. maj, rekavši da ne postoji ništa što bi moglo nekoga ugroziti.

"Prema Zakonu o javnom okupljanju, nadležni organ može izdati samo zabranu, ali ne mora dati nikakvo odobrenje. Međutim, navikli smo da odobrenja daju i upravo ga danas očekujemo", rekla je Odžakovićeva.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE