• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ukinuti vojsku BiH

Premijer RS smatra da međunarodna vojna misiji u BiH treba trajno da ostane, a da vojsku BiH treba ukinuti

 Dodik: Ukinuti vojsku BiH Izvor: MONDO

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da BiH dugoročno može da se stabilizuje i da se održi isključivo na principima decentralizacije.

On je u intervjuu za Slobodnu Evropu, ocijenio da bi BiH trebalo da od međunarodne zajednice traži garancije za svoju bezbjednost i da ukine vojsku i demilitarizuje zemlju.

Međunarodna zajednica u BiH ne bi trebalo da učestvuje u internim procesima u BiH, ali  međunarodna vojna misiji u toj zemlji treba trajno da ostane, smatra Dodik.

"Slažem se sa tim da u Bosni i Hercegovini trajno ostane međunarodna vojna misija, a smatram da je racionalna i ideja da BiH, umjesto što bi trošila ogroman novac na vojsku, koji već sada ne može da izdvoji, treba da ukine vojsku, da demilitarizuje zemlju. Time će smanjiti mogućnost militarizacije samog stanovništva", istakao je Dodik.

Premijer RS je kritikovao predstavnike OHR-a u BiH, ocijenivši da se njeni funkcioneri ponašaju nalogodavno, podcjenjivački i sa neuvažavanjem.

"To je stvar koju ne trpim ni u privatnom životu. Nema razloga ni da trpim u političkom životu. Stranci su uporno tražili samo poslušnike iz svakog naroda i naravno da su sada razočarani činjenicom da neko neće da ih sluša. To ne isključuje potrebu da se sa njima sarađuje i dogovora", smatra Dodik.

On je dodao i da je "savršeno svjestan da u BiH postoje moćne kancelarije Evropske unije i Amerike, da će se sa svim tim ambasadama i predstavnicima Evropske komisije, morati da sarađuje".

"To je drugi aspekt međunarodnih dogovora. Međutim, kada dođe neki službenik iz bilo koje administracije i ponaša se nadobudno i potcjenjivački, ne dozvoljavam. Ako sam mogao u vremenima kada se za to gubila glava, reći 'ne' Karadžiću, onda mogu i danas nekim drugim isto reći", zaključio je premijer RS.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE