• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd za nastavak prudskog procesa

“Srbija podržava nastavak prudskog procesa i političkih pregovora u BiH koji vode u tom pravcu”, kaže Boris Tadić.

 Beograd za nastavak prudskog procesa Izvor: MONDO

Nakon susreta sa liderima SNSD-a i HDZ BiH Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem , predsjednik Srbije je rekao  da Beograd snažno podržava nastavak političkih razgovora u okviru prudskog procesa kako bi zemlja ostvarila brži napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Tadić je istovremeno izrazio žaljenje što je došlo do zastoja u političkim pregovorima o ustavnim promjenama u BiH, prenose “Nezavisne novine.”

Susret s predsjednikom Srbije dio je ranije započetih razgovora koji su trebalo da se realizuju u okviru prudske trojke.

"Upoznao sam Tadića da se HDZ BiH zauzima za izgradnju moderne i decentralizovane države, u kojoj bi sva tri konstitutivna naroda imala jednakopravan status", rekao je Čović, a saopštio je HDZ BiH.

Čović je naglasio da promjene Ustava treba da budu sprovedene kroz parlament BiH i postizanjem kompromisa sve tri strane.

"Mi smo na tom putu neupitno posvećeni izgradnji BiH i njenoj evropskoj budućnosti", istakao je Čović.

Čović je Tadiću poručio kako je skeptičan u vezi s mogućnostima skore obnove rasprava o izmjenama Ustava.

Upitan jesu li odlaskom na sastanak kod Tadića pojačali sumnje bošnjačkih partnera o postojanju hrvatsko-srpskog dogovora, Čović je rekao kako su takvi komentari glupost.

Prema njegovim riječima, Tihić je nedavno razgovarao s Tadićem i crnogorskim predsjednikom.

"Logično je da poslije razgovora s predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem o svojim stajalištima u vezi s uređenjem BiH razgovara i s predsjednikom Srbije", kazao je Čović.

Govoreći o susretu u Beogradu premijer Dodik je rekao da su on i lider HDZ Dragan Čović bili u odvojenim posjetama kod predsjednika Tadića i da tu posjetu ne treba politizovati.

"U svakom slučaju, mislim da je dobro da dijalog bude nastavljen. Mi nismo vidjeli problem ni kada je Tihić dolazio u Beograd, niti vidimo problem kada on odlazi u Tursku ili bilo koje zemlje islamskog svijeta.

Nismo vidjeli problem ni kada su u prošlosti predstavnici Bošnjaka i Hrvata zajedno odlazili u Zagreb. Dijalog je dobar u svakom slučaju i svakako da je dobro da je i gospodin Čović došao u Beogradu", naglasio je premijer Dodik.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE