• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milioni potrebni za popis u BiH

Posao popisivanja imovine mogao bi da traje više od dvije godine i samo na taksama za RS da košta više od 40 miliona maraka.

 Milioni potrebni za popis u BiH Izvor: MONDO

Direktor Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske Tihomir Gligorić ocijenio je da iz pisma i obrazaca koje su iz OHR-a poslali područnim jedinicama proizlazi da će biti  potrebno  oko četiri miliona listova papira koje bi trebalo poslati u OHR, a svaki izvod radnici su  po važećim propisima, dužni da naplate  deset KM.

Gligorić je za banjalučke "Nezavisne novine"  dodao da je ostala nepoznanica ko će snositi troškove popisa državne imovine, te da je ta informacija tražena od OHR-a, ali da još nije stigao odgovor.

Gligorić je rekao da u RS ima oko 850.000 posjedovnih listova, od čega najmanje 60 odsto otpada na ono što je prije rata bila društvena imovina.

Željko Obradović, direktor Geodetskog zavoda Federacije BiH, potvrdio je da u Federaciji ima barem još toliko posjedovnih listova koliko i u RS.

Obradović kaže da je moguće posao završiti i za kraće vrijeme, ali da je rok do novembra "malo preforsiran" i da ga neće biti moguće ispoštovati.

"Mi ćemo do početka ovog posla pokušati još da razgovaramo o potrebnom vremenu za ovaj posao, ali i o tačnoj količini podataka koje bi trebalo popisati", rekao je Obradović.

On je pojasnio da postoji razlika između entitetskih geodetskih ustanova, jer su područne kancelarije u RS direktno pod kontrolom Uprave, dok su u Federaciji jedinice pod nadležnosti lokalne uprave.

Direktor Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS kaže da se OHR još nije obratio Upravi sa detaljima šta tačno treba popisati, ali da je računica od 40 miliona napravljena na osnovu formulara koji je OHR uputio u područne jedinice.

On je pojasnio da u obrascu ima osam stavki koje bi trebalo ručno popuniti, poslati fotokopije dokumenata za svaki podatak, ali i poslati i kopije za sve izmjene na svakoj od katastarskih pojedinačnih evidencija do 31. decembra 1991. godine.

Prema njegovim riječima, rok od dvije godine biće moguće ispoštovati samo pod uslovom da Uprava povuče sve svoje radnike sa svih projekata koji se trenutno rade.

"Zbog angažovanja ljudi sada na ovom poslu, neminovno će trpjeti poslovi eksproprijacije za autoputeve, izgradnju hidrocentrala, rudnika i slični poslovi koji, nažalost, ne mogu da čekaju. Kako ćemo to uraditi, na ta pitanja mi još nemamo odgovor", rekao je Gligorić.

Prema dopisu OHR-a, ono što Geodetska uprava RS mora uraditi je da ručno prelista svaki od 850.000 posjedovnih listova, da izdvoji oko pola miliona listova koji se odnose na bivše društveno vlasništvo, da popuni 500.000 obrazaca, da prelista svaki dosije i upiše podatke u obrasce, zatim fotokopira dokumentaciju iz koje su izvukli podatke za obrasce i da ih pošalje OHR-u.

"Ali to samo pod uslovom da je sređena dokumentacija, a poznato je da u mnogo slučajeva dokumentacija nije kompletna, što takođe treba provjeravati", rekao je Gligorić.

On je rekao da će predložiti Vladi RS da u dogovoru sa OHR-om bude sačinjen ekspertski tim na nivou Vlade koji bi se bavio tim poslom.

"Mi još nismo imali kontakte sa OHR-om kako bismo razgovarali o svim ovim pitanjima. Recimo, ako bude donesena odluka o izuzimanju plaćanja taksi za izvode, ko će platiti troškove fotokopiranja, papira, ketridža i ostale troškove koje naplaćujemo kroz takse. Mislim da je OHR trebalo u ovo ozbiljnije da se upusti, jer mi smo centralizovana uprava. Nije trebalo da se obraćaju područnim jedinicama, nego ovoj upravi sa instrukcijama kako postupiti u ovom slučaju", naveo je on.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE