• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavne reforme: Presudan stav SAD

Profesor beogradskog Fakulteta za bezbjednost Zoran Dragišić ocijenio je da će stav Amerike biti presudan u procesu ustavnih promjena u BiH.

 Ustavne reforme: Presudan stav SAD  Izvor: MONDO

Naglasio je da bi zato trebalo pojačati diplomatske napore i lobirati za ostvarenje srpskih nacionalnih interesa u BiH.

"Osim toga, diplomatske napore treba usmeriti na postizanje dogovora sa Bošnjacima i Hrvatima oko rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sva tri naroda. Ukoliko Srbi, Bošnjaci i Hrvati pronađu sami rešenje, niko u međunarodnoj zajednici ne bi mogao da se suprotstavi takvom rešenju", naglasio je Dragišić.

On je za "Glas Srpske" rekao da su SAD i dalje najveća globalna sila i da će imati završnu riječ u svim pitanjima koja smatraju važnim za svoje nacionalne interese, a ustavne reforme u BiH su svakako jedno od tih pitanja.

Dragišić je izrazio nadu da političari i građani BiH imaju dovoljno mudrosti da sami pronađu rješenje i nastave da sami uređuju svoj život bez uplitanja međunarodnih faktora.

"Prema mom mišljenju, federalizacija BiH i uspostavljanje tri federalne jedinice, sa nekoliko funkcija koje bi bile zajedničke, moglo bi da zadovolji nacionalne aspiracije sva tri konstitutivna naroda i omogućiti trajan opstanak BiH, kao jedinstvene države", ocijenio je Dragišić.

On je konstatovao da su ideje o stvaranju unitarne BiH direktno suprotstavljene nacionalnim interesima Srba i Hrvata, ali i Bošnjaka, jer je istorija jasno pokazala da takvo rješenje nije moguće i da direktno vodi u nove sukobe.

Govoreći o mogućem stavu EU i Rusije u vezi sa rješavanjem suštinskih pitanja u BiH, on je rekao da će EU i Rusija tu ulogu, kao i do sada, prepustiti SAD.

"Bilo bi apsolutno pogrešno glavni oslonac u tim pregovorima tražiti izvan SAD, jer već imamo iskustvo iz devedesetih kako se u kriznim situacijama ponaša EU i Rusija. Ponavljam, glavni napor u postizanju rešenja koje će biti prihvatljivo za srpski narod u BiH, treba usmeriti na Bošnjake, Hrvate i SAD. Evropa, a naročito Rusija, će, kao i uvek, pokušati da `zategnu` na ovom pitanju da bi od SAD iznudili neke ustupke koji su im važni, naravno na račun Srba", rekao je Dragišić.

Prema njegovim riječima, situacija na Kosovu i Metohiji to veoma jasno pokazuje.

"Ruska `podrška` se svodi na nepriznavanje nezavisnosti tzv. Republike Kosovo, što čini i većina drugih država u svetu, a Srbi na Kosovu i Metohiji, niti država Srbija, od Rusije do sada nisu dobile nikakvu konkretnu pomoć", naglasio je on.

Komentarišući činjenicu da međunarodna zajednica snažno podržava ostanak Kancelarije visokog predstavnika u BiH i međunarodnih sudija i tužilaca u domaćem pravosuđu, Dragišić je rekao da je to, sa jedne strane, posljedica nevjerovanja da građani BiH mogu sami da postignu rješenje i da sami odlučuju o svojoj sudbini, a sa druge izraz birokratske želje da se što duže ostane u BiH, prije svega iz karijerističkih i finansijskih razloga.

"Ne treba zaboraviti da su se na nesreći naroda u BiH ostvarile mnoge političke karijere i stekla velika lična bogatstva. Ako tri naroda u BiH sami postignu rešenje to će biti kraj međunarodnog prisustva, ali bi to bilo previše lepo da bi bilo realno", zaključio je Dragišić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE