• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napad na SAD vježbali na “Momi” i “Uzeiru”

Obrušavanje na kule bliznakinje u Njujorku Al Kaida spremala u Sarajevu, tvrdi za “Press RS”, Dževad Galijašević.

 Napad na SAD vježbali na “Momi” i “Uzeiru” Izvor: MONDO

Teroristički napad na Svjetski trgovački centar 11. septembra 2001. godine, u kojem je poginulo oko 3.000 ljudi, pripreman je u Bosni i Hercegovini! Simulacija cjelokupne akcije izvođena je na „Unisovim" neboderima u Sarajevu, popularno nazvanim „Momo" i „Uzeir", koje neodoljivo podsjećaju na srušene kule bliznakinje u Njujorku!

Ovo za “Press RS” tvrdi ekspert za antiterorizam Dževad Galijašević, koji kaže da je do ovog zaključka došao poslije višegodišnje detaljne analize činjenica o najvećem terorističkom napada u istoriji

Darko Trifunović, ekspert za antiterorizam, podsjeća da je brzo utvrđeno da su u terorističkom napadu na Njujork u septembru 2001. godine učestvovala najmanje četvorica terorista koji su imali pasoše BiH. Osim Kalida Šeik Muhameda, to su bili i Muhamed Ata, Kalid al Nihdar i Navah al Hazmi.

“Nije isključeno ni to da su ostali teroristi bili povezani sa BiH. S druge strane, tačno je da ne postoje podaci o tome ko je i kako finansirao napad. Činjenice i informacije o tome trenutno u BiH i nekim drugim zemljama preispituju advokati porodica žrtava 11. septembra. Rezultat njihove istrage će, sasvim sigurno, biti veoma zanimljiv “, najavio je Trifunović.

Galijašević tvrdi da je tokom analize naišao na brojne argumente koji čvrsto potkrepljuju tezu da su ključni detalji napada na Njujork pripremljeni u u Sarajevu.

“Za potpuno razumijevanje cijele situacije potrebno je objasniti kakva je firma bila ‘Unis’ i čime se bavila. Ovaj gigant je, između ostalog, proizvodio različita eksplozivna sredstva, granate i projektile. Prije rata zapošljavao je oko 50.000 ljudi. Za vrijeme rata tu fabriku je kontrolisala Vojska RS i potom je napustila, ali nije odnijela opremu. Cijela fabrika, zajedno sa neboderima i zeničkom ‘Željezarom’, poslije rata je prodata, a glavnu riječ u tom poslu imao je Haris Silajdžić, aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH “, kaže Galijašević.

On podsjeća da je “Unis" kupio Kuvajćanin Mithkal Sarkavi, koji je fabriku namjenske industrije pazario u ime Kuvajtske investicijske agencije.

“Međutim, prema zvaničnim podacima te agencije, ona nikada nije ni marku investirala u BiH. Zato se postavlja pitanje za koga je i čijim parama Sarkavi kupio tu imovinu?!”

“U ‘Pretisu’, jednom od „Unisovih" pogona, gdje danas štrajkuju radnici, razdaljina između istočne i zapadne kapije je 12 kilometara, a unutar tog prostora nalazi se veliki poligon za isprobavanje minsko-eksplozivnih sredstava. Ako tome dodamo nebodere, potpuno istovjetne onima u Njujorku, vidljivo je kakvim potencijalom je taj Kuvajćanin raspolagao” kaže Galijašević.

On dodaje da je jedan od glavnih organizatora napada na Svjetski trgovački centar upravo Kuvajćanin Kalid Šeik Muhamed, za koga je utvrđeno da je od septembra 1995. godine boravio u BiH, koja mu je dala i pasoš.

“U vrijeme prodaje nebodera ‘Unisa’, u BiH djelovala najorganizovanija militantna islamska grupa, a činili su je pripadnici odreda ‘El mudžahid’, koji su boravili na području Bočinje. Postoje dokazi o raznim kampovima za obuku koje je ta grupa organizovala, a sama činjenica da su četvorica napadača na njujorške tornjeve imali bh. pasoše sve govori. Važno je istaći i to da su, arhitektonski gledano, zgrade ‘Momo’ i ‘Uzeir’, zajedno sa zgradom hotela ‘Holidej in’, u razmjeri 1:3 istovjetne nekadašnjim zgradama Svjetskog trgovačkog centra”, navodi Galijašević.

Prema njegovim riječima, Amerikanci još skrivaju istinu od svojih građana, jer su, svojevremeno, sarađivali sa pripadnicima odreda “El mudžahid", koji su ratovali za njihove interese.

“ U zvaničnoj istrazi o napadima na Njujork još nije dat odgovor na neka veoma važna pitanja. Jedno od najbitnijih je, svakako, gdje su obučavani teroristi koji su učestvovali u napadima. Utvrđeno je da su obuku na avionima prošli u Njemačkoj, ali ne treba biti naivan pa vjerovati da nikakve druge obuke nije bilo. E taj dio je obavljen u BiH. Takođe, istraga nikada nije pokazala tokove novca namijenjenog za organizaciju napada. Te stvari su zataškane, što upućuje na sasvim drugi trag, čija je suština u tome da su Amerikanci htjeli da zaštite pripadnike odreda „El mudžahid" “, tvrdi za “Press RS” Galijašević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE