• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rok za predaju izbornih lista 27. april

Stranke, koalicije i grupe građana koje želele da učestvuju na parlamentarnim izborima, izborne liste RIK-u treba da dostave do 27. aprila.

 Rok za predaju izbornih lista 27. april Izvor: MONDO

Stranke, koalicije i grupe građana koje budu želele da učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima, izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji treba da dostave najkasnije do 27. aprila, odnosno 15 dana pre održavanja izbora koji su raspisani za 11. maj.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, RIK je dužan da zbirnu izbornu listu proglasi najkasnije deset dana pre održavanja izbora, odnosno do 1. maja.

Redosled izbornih lista, sa imenima svih kandidata, na zbirnoj izbornoj listi utvrđuje se prema redosledu njihovog proglašavanja.

RIK proglašava izbornu listu jedne političke stranke, listu koalicije ili grupe građana odmah po prijemu izborne liste i odgovarajuće dokumentacije, a najkasnije u roku od 24 časa od prijema.

Za dan proglašenja zbirne izborne liste uzima se dan njenog objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije". Na svakoj izbornoj listi mora biti predloženo najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola.

Učesnicima u izbornoj trci RIK treba pet dana od raspisivanja izbora da stavi na raspolaganje neophodne obrasce, a najkasnije do 18. marta. Za kandidovanje liste učesnici moraju da prikupe i 10 000 sudski overenih potpisa birača.

RIK je za prošlogodišnje parlamentarne izbore odlučila da stranke manjina svoje liste mogu predati sa 3 000 potpisa. Prema zakonu o izboru narodnih poslanika organ nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da narednog dana od dana raspisivanja izbora putem javnog oglasa ili sredstava javnog informisanja obavesti građane da mogu da provere da li su upisani u birački spisak, da zatraže upis, brisanje, izmenu ili ispravku spiska.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE