• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić: BiH "teško" napreduje ka EU!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da je teško očekivati skori napredak BiH u procesu integracije u Evropsku uniju (EU).

 Komšić: BiH "teško" napreduje ka EU! Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, napredovanje ka NATO je sasvim izvjesno.

"Po pitanju integracije BiH u EU, stvari stoje daleko lošije. Tu se ne vidi apsolutno nikakav pomak, i što je još gore, izgleda da niko ni ne brine zbog toga i da niko ne preduzima nikakve korake kako bi se tu napravio pomak. Mislim prije svega na institucije vlasti, posebno Savjet ministara BiH", rekao je Komšić i dodao da se, osim deklarativnih opredjeljenja za punopravno članstvo u EU, ništa drugo ne dešava.

Komšić tvrdi da se zalaže za dobre odnose sa susjedima, ali da su za to potrebni, kako je rekao, dobra volja, želja i interes obje strane ili više strana, što zavisi od toga da li je riječ o bilateralnim ili multilateralnim odnosima.

"Pod uslovom da se nastupa otvoreno, sa željom da se problem riješi, a ne nadmoćno, čak i nadmeno, sa željom da se BiH dovede u bilo kakav podređen položaj. Ako se tako nastupa, a istini za volju bilo je i takvih nastupa od strane predstavnika susjednih država, onda se neće riješiti ništa, i mi ćemo, odnosno govorim u svoje ime - biću protiv svakog rješenja u kojem samo BiH treba da popušta svojim susjedima, a na štetu vlastitih interesa", rekao je Komšić za "Nezavisne novine".

On je dodao da je u takvim situacijama spreman sam da ide do kraja, bez obzira sviđa li se to nekome ili ne i da ne brinem o kome je tu riječ, odnosno o kojem susjedu BiH je riječ.

"Ravnopravno, otvoreno, fer, kompromisno, može uvijek! Nadmeno, nadmoćno, na štetu samo BiH, ne može nikada i nikako", tvrdi Komšić.

Na pitanje kako ocjenjuje rad Ministarstva inostranih poslova BiH, Komšić je rekao da to ministarstvo nije u dovoljnoj mjeri Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Komšić je istakao da nema mehanizme da zaštiti interese Hrvata u institucijama BiH, jer nema infrastrukturu u vlasti kao član opozicije, zbog čega je i imao primjedbe da u Ministarstvo inostranih poslova BiH nema Hrvata na rukovodećim mjestima.

"Nemam nikakvih ustavnih i zakonskih ovlaštenja da to stanje promijenim, pa čak niti političkog uticaja da to učinim - da sam ih imao ili da ih imam, ne bih upozoravao na to već bih promijenio", naveo je Komšić. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE