• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatski ministri u federalnoj vladi?

Hrvatska stranka prava (HSP) Đapić-dr Jurišić mogla bi, umjesto HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, postati novi partner SDA.

 Hrvatski ministri u federalnoj vladi? Izvor: MONDO

Ova najava uslijedila je nakon što su u četvrtak, ministri iz dva HDZ-a napustili sjednicu Vlade FBiH nezadovoljni promjenom trase koridora pet Ce na području Hercegovine, prenose "Nezavisne novine".

Potpredsjednik Vlade Federacije BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da su u FBiH stvari otišle predaleko i van svih pravnih standarda.

Predsjedništvo HDZ-a BiH trebalo bi, rekao je, da sljedeće subote zauzme konačan stav o tome da li će hrvatski ministri ubuduće učestvovati u radu federalne Vlade.

Bevanda, koji je sa hrvatskim ministrima prošle sedmice napustio sjednicu federalne Vlade zbog preglasavanja i donošenja odluke o nacrtu dokumenta kojim se predviđa promjena trase na koridoru Pet ce, rekao je da će poštovati odluke Predsjedništva HDZ-a BiH i da će se uključiti u rad Vlade kada se budu uvažavali argumenti i ustavna nadležnost, stavovi struke i kada se preko noći i prema željama pojedinaca ne budu mijenjale strateške odluke.

Navodeći da je izmještanje trase na koridoru Pet ce kap koja je prelila čašu i da hrvatski ministri više nisu mogli tolerisati preglasavanja, Bevanda je za "Glas Srpske" rekao da su se brojne odluke federalne Vlade donosile na sličan način.

Bevanda je naveo da u pojedinim dionicama trasa odstupa od prethodne oko 500 metara, te da se odstupa od davno utvrđene trase koridora.

"Hrvatski ministri su glasali protiv odluke kojom se ruši dignitet Federalnog parlamenta i međunarodni sporazumi vezani za ovaj koridor, odnosno za jednu njegovu dionicu od Mostara prema južnoj granici. Ne možemo prihvatiti činjenicu da se tako kapitalni strateški državni projekti donose preglasavanjem jednog naroda i da se ne uvažavaju stavovi lokalnih zajednica Mostara, Čapljine i Ljubuškog, niti možemo dozvoliti da se to čini bez uvažavanja struke i argumenata", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, ova odluka je samo u jednom dijelu na štetu Hrvata, ali je primarno na štetu FBiH i cijele BiH, a u svemu ovome jedini cilj je saobraćajna izolacija Hercegovine.

On je istakao da se nerijetko u javnosti plasira informacija da hrvatski ministri nisu htjeli da glasaju za izmjenu trase koridora Pet ce, ali da je percepcija o tome potpuno pogrešna.

Član Predsjedništva SDA i stranački portparol Salmir Kaplan najavio je da će predstavnici SDA i HSP-a Đapić-dr Jurišić u Sarajevu razgovarati o aktuelnoj krizi u radu Vlade Federacije BiH, problemima u funkconiranju FBiH, ali i nekim zajedničkim nastupima u budućim pregovorima o Ustavu i slično.

Kaplan je ponovio da SDA podržava stavove koje su zastupali njeni ministri na "spornoj" sjednici Vlade FBiH u četvrtak.

Čelnici SDA, Stranke za BiH, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 trebalo bi u utorak da razgovaraju o načinu izlaska iz posljednje krize.

"Svakako ćemo prihvatiti poziv i učestvovati u razgovorima. Moramo pronaći rješenje za izlaz iz ove situacije a to je nemoguće bez dogovora", istakao je Kaplan.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara rekao je da će ova stranka, te hrvatski ministri u FBiH insistirati da se provode odluka Parlamenta FBiH o južnoj trasi koridora Pet ce.

"Postoji odluka parlamenta o toj trasi i jednostavno treba da poštujemo i provodimo dosadašnje odluke. Time ćemo osigurati nesmetano funkcionisanje a izbjeći princip preglasavanja što je dovelo do situacije u kojoj su hrvatski ministri morali napustiti posljednju sjednicu Vlade FBiH. Potrebno je dogovoriti se i o određenim kadrovskim rješenjima te deblokirati proces izgradnje južnog dijela autoputa", istakao je Čavara.

Svetozar Pudarić, delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH i član SDP-a, najveće opozicione stranke u FBiH, smatra da će vladajuće stranke veoma brzo postići dogovor o spornim pitanjima i da neće biti nikakve prekompozicije vladajuće koalicije, te dodaje da nijedna od vladajućih stranaka ne može očekivati podršku SDP-a u Parlamentu FBiH za formiranje novih koalicija u kojima će biti važan samo broj glasova.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE