• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo "odabrani" na skupu ambasadora

U organizaciji Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH u Sarajevu počelo trodnevno savjetovanje ambasadora BiH.

 Samo "odabrani" na skupu ambasadora Izvor: MONDO

Savjetnik ministra inostranih poslova Zlatan Burzić izjavio je da su zbog mjera štednje u MIP-u, na savjetovanje pozvana 33 šefa diplomatsko-konzularne mreže BiH u svijetu od ukupno njih 56 i to po kriterijumu bitnosti podrške neke zemlje za ostvarivanje spoljnopolitičkih prioriteta BiH u neposrednoj budućnosti.

Otvarajući skup ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj podsjetio je da su glavni spoljnopolitički prioriteti BiH liberalizacija viznog režima, dobijanje statusa nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN, ulazak u NATO, aplikacija za punopravno članstvo u EU, odnosi sa susjedima i regionalna saradnja te ekonomska diplomatija.

Ističući da je MIP ispunio svoje zadatke iz Akcionog plana Savjeta ministara u vezi sa liberalizacijom viznog režima Alkalaj je ponovio svoje ranije izjave da bi 15. septembra u BiH mogli da stignu prvi biometrijski pasoši, čije je izdavanje jedan od osnovnih uslova kako bi BiH mogla dospjeti na bijelu šengensku listu.

Prema njegovim riječima, očekuje se da bi BiH u oktobru mogla biti izabrana za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN.

"Za kandidaturu BiH obezbijedili smo pismenu podršku više od 100 država, a nove podrške stižu svaki dan", rekao je Alkalaj ističući da dobijanje statusa nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN ima neprocjenjiv značaj, jer bi za dvije godine trajanja mandata BiH bila u grupi zemalja koje odlučuju o svim bitnim svjetskim pitanjima, a ojačao bi i njen ugled i uticaj.

Govoreći o nastojanjima BiH za ulazak u NATO ministar inostranih poslova rekao je da BiH uskoro očekuje dobijanje MAP statusa.

"Ulazak u NATO značio bi jačanje političke i bezbjednosne situacije u BiH i čitavom regionu i promjenu mjesta BiH u svjetskoj politici", naglasio je Alkalaj.

Podsjetivši da je na putu BiH ka EU potrebno ispuniti niz uslova, Alkalaj je rekao da MIP BiH i njegove diplomatske misije stvaraju preduslove za uspješan nastavak tog puta.

Prema njegovim riječima, u realizaciji osnovnog prioriteta spoljne politike BiH - dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, postignut je visok nivo bilateralne saradnje uz međusobno uvažavanje suvereniteta i integriteta.

Ekonomska diplomatija, zaključio je Alkalaj, dugoročan je i trajan prioritet spoljne politike BiH, čiji se značaj posebno pojačao u vrijeme globalne krize.

On je negirao informacije o postojanju inicijative za otvaranje novih 12 ambasada BiH u svijetu.

"Ne postoji ni inicijalni prijedlog za otvaranje novih ambasada", rekao je Alkalaj podsjetivši da su ova pitanja u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH.

Ministar inostranih poslova BiH uvjeren je da je diplomatija BiH uvažen i ravnopravan partner širom svijeta, ali je svjestan i njenih slabosti, za čije bi otklanjanje, rekao je, trebalo da posluži i ovaj redovni godišnji skup ambasadora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE