• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Islamska zastava u “srcu Srpske!”

Barjak Islamske zajednice danima se vijorio na vojnom poligonu Manjača kod Banjaluke.

 Islamska zastava u “srcu Srpske!” Izvor: MONDO

Na vojnom poligonu Manjače danima se vijorila vjerska zastava Islamske zajednice! “Press RS” saznaje da su veliku zelenu zastavu sa bijelim polumjesecom u “srcu Srpske” postavili su pripadnici jedinice OS BiH iz Bihaća, koji su na Manjači obavljali završni dio pešadijske obuke.

Ova provokacija jedinice iz Bihaća izazvala je dodatni bijes stanovnika RS prema Oružanim snagama BiH, zbog čega vrh vojske BiH na sve načine pokušava da amortizuje efekte ovog skandala, koji mu nije bio potreban, naročito pred zajedničku vježbu sa NATO snagama u Banjaluci.

Prema saznanjima ovog lista barjak Islamske zajednice skinut je tek u četvrtak poslije burnih reagovanja srpskih oficira i vojnika u OS BiH.

“Zastava Islamske zajednice nekoliko dana je bila podignuta ispred šatora pripadnika Drugog pješadijskog bataljona Šeste pješadijske brigade. Fotografija je snimljena u prošli ponedjeljak, što dokazuje da je zastava na tom mjestu stajala nekoliko dana i da za to vrijeme niko od nadležnih na poligonu nije obavijestio nadređene i naredio da se zastava ukloni”, potvrdili su za “Press RS” visoki vojni zvaničnici.

Više vojnih izvora potvrdilo je da je zastava skinuta tek pošto su isprovocirani srpski vojnici alarmirali vojni vrh da njihove bošnjačke kolege krše vojne propise, koji striktno zabranjuju isticanje vjerskih simbola.

Odluka o hitnom uklanjanju zastave donio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Miladin Milojčić.

“Čim sam dobio tu informaciju, naredio sam da se zastava odmah ukloni i da se podnese izvještaj o odgovornosti svih u komandnom lancu. Zastavu su na šator, koji služi za obavljanje vjerskih obreda, postavili pripadnici OS BiH, koji su inače stacionirani u Bihaću “, ističe Milojčić. On kaže da očekuje detaljan izvještaj nadležnih službi, koji bi trebalo da rasvijetli sve okolnosti ovog skandala.

“Sve upućuje na to da je imam, vjerski službenik bihaćke jedinice, postavio zastavu, jer se nalazila na šatoru za molitvu. Mjere prema odgovornima možemo da preduzmemo tek pošto Operativna komanda, kojoj je potčinjena Šesta pešadijska brigada, dostavi detaljan izvještaj o incidentu, koji će se naći i na stolu ministra odbrane Selme Cikotića. Ako se potvrde sumnje u kršenje propisa, jasno je da će biti preduzete sankcije prema odgovornima”, tvrdi Milojčić.

Živko Marjanac, zamjenik ministra odbrane BiH, kaže da će vojni obavještajci ispitati okolnosti ovog skandala, jer krivci moraju da se otkriju i primjereno kazne kako više nikome ne bi padalo na pamet da pravi slične incidente. On naglašava da je vojnim propisima strogo zabranjeno isticanje vjerskih simbola izvan objekata u kojim se obavlja molitva.

“Ovo je nedopustivo! Šta bi se dogodilo da pripadnici drugog naroda tako ističu svoja verska obilježja negdje u Federaciji BiH?! Vojska mora da bude veoma oprezna sa ovakvim stvarima, jer je dobro poznato kako lako mogu da se poremete međunacionalni odnosi”, upozorio je Marjanac.

Mihajlo Parađina, predsednik Predsedništva Boračke organizacije RS, sumnja da se iza skandala na Manjači krije vrhovni poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. On ocjenjuje da je riječ o sramotnoj provokaciji i naglašava da mora da se istjera na čistac odgovornost kompletnog komandnog lanca, jer niko nije reagovao uprkos tome što je sporna zastava bila istaknuta nekoliko dana.

Vojna policija u “cirkuskim" vozilima

Istovremeno vozila Vojne policije Oružanih snaga BiH prefarbana su ovih dana u boje zastave BiH u okviru priprema za veliku vježbu NATO snaga koja će početkom septembra biti održana u Banjaluci.

Novi vizuelni identitet vozila vojne policije izazvao je, oprečna reagovanja vojnika i oficira. Većina njih začuđena je zbog odluke vojnog vrha da vozila “išara" žuto-bijelo-plavom kombinacijom, “začinjenom" zvjezdicama!

Pripadnici OS BiH, bez obzira na nacionalnost, slažu se da je novi “imidž" vojne policije, najblaže rečeno, smiješan.

Pripadnik OS BiH kaže da su se napokon svi vojnici, i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, u nečemu složili, jer misle da vozila više liče na cirkuska, nego na vojna.

“Moj kolega, vojni policajac, kaže da ga je sramota da se vozi u ovom automobilu, jer im se smiju gdje god se pojave, i u Sarajevu, i u Banjaluci, i u Mostaru. Zbog toga se osjeća kao klovn”, kaže naš sagovornik.

Ipak, u vrhu Oružanih snaga tvrde da su bili primorani da izgled vozila vojne policije dovedu u red, jer će ona biti u službenoj pratnju visokih zvanica iz članica NATO-a, koji će od 4. do 17 septembra u banjalučkoj kasarni “Kozara" prisustvovati velikoj telekomunikacijskoj vežbi, nazvanoj “Združeni napor".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE