• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milan Lukić ne može privremeno na slobodu

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev za puštanje na privremenu slobodu Milana Lukića.

 Milan Lukić ne može privremeno na slobodu Izvor: MONDO

Lukić je nepravosnažno osuđenona doživotni zatvor zbog zločina nad Muslimanima u Višegradu 1992-94 godine.

Lukić je, odmah poslije izricanja prvostepene presude u julu, zatražio da ga Tribunal pusti na ograničenu slobodu na najviše pet dana, kako bi obišao ostarele i oboljele roditelje u Beogradu.

U objavljenoj odluci, žalbeno vijeće suda je taj zahtjev odbilo, uz obrazloženje da je Lukić, do hapšenja u Argentini 2005. godine, uspijevao da zametne tragove, često putujući i prelazeći međunarodne granice uz korišćenja lažnih dokumenata i identiteta, te pozamašnih suma novca.

"Žalbeno vijeće, stoga, nije uvjereno da bi se Lukić vratio u pritvor na kraju vremena provedenog na privremenoj slobodi. Lukić ne samo da je propustio da se dobrovoljno preda i dokazao svoju sposobnost i odlučnost da izbjegne hapšenje u prošlosti, već je nedavno pred Tribunalom osuđen na doživotni zatvor zbog zločina koji, po presudi, 'predstavljaju najgora djela nečovječnosti koje jedna osoba može počiniti nad drugim ljudima", naglašeno je u odluci.

Sudsko vijeće predsjedavajućeg Patrika Robinsona proglasilo je 20. jula Milana Lukića (42) krivim, po svim tačkama optužniče, za spaljivanje najmanje 119 muslimanskih civila, većinom žena, djece i staraca, u dvije kuce u Višegradu u junu 1992., kao i za ubistva još 12 muškaraca na obali Drine, jedne žene u Višegradu i mučenje nesrpskih pritvorenika u logoru Uzamnica.

Zajedno sa Milanom Lukićem, Tribunal je na 30 godina zatvora osudio njegovog rođaka Sredoja Lukića (48) zbog pomaganja i podržavanja spaljivanja najmanje 59 civila u višegradskoj Pionirskoj ulici, 14. juna 1992, kao i mučenja u Uzamnici.

Spaljivanje živih muslimanskih civila, u kojem je Milan Lukić igrao ključnu ulogu, sudija Robinson je nazvao "najgorim djelom protiv čovječanstva" na kraju 20 vijeka.

Milan Lukić je uhapšen u avgustu 2005. u Argentini, a Sredoje Lukić se Tribunalu dobrovoljno predao 14 septembra iste godine. U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavili da nisu krivi.

Okružni sud u Beogradu je Milana Lukić u odsustvu osudio na 20 godina zatvora zbog otmice ubistva Muslimana iz pribojskog sela Sjeverin 1992. godine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE